Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Mikor bemegyünk egy penészes lakásba vagy fürdőbe, egyből megcsap egy jellegzetes szag. Sokszor a benne élők már nem is érzékelik, nem veszik észre, hogy mennyire erős. Ha párás, penészedésre hajlamos lakásban lakunk, tegyünk ellene, hiszen számtalan egészségügyi problémát okozhat. Egy felmérés szerint a légzőszervi megbetegedések nagyon nagy százalékát a lakásban megbúvó gombaspórák okozzák. Fejfájást, orrdugulást, köhögést, sőt asztmás rohamokat is kiválthat a penész.

penesz

A penésznek nem csak irritáló szaga van, hanem sokszor kicsapódik a falakra, ágyneműre, kárpiton és szőnyegen is láthatóvá válik. Ha már kialakult a penész, legelőször a falakról próbáljuk eltávolítani, mossuk át a textíliákat, kárpitot, bútorfelületet. Leginkább a nedves helyeken található meg, így főleg a fürdő falain és a zuhanyzófüggönyön található penész. Ha megtesszük a következő lépéseket, akkor megakadályozhatjuk a kialakulását.

A penészedés megelőzésének legjobb módja, ha felszámoljuk vagy csökkentjük a nedvességet.

Szellőztessünk minél többet, amikor csak tehetjük, hagyjuk nyitva a fürdőablakot. Ha nem rendelkezik ablakkal a helyiség, szereljünk ventillátort, így ezt indítsuk be minél gyakrabban. Zuhanyzás után a nedvesség mindig lecsapódik a falakon, ezért valamiféleképpen szárítsuk fel azt, hogy megakadályozzuk a penész kialakulását.

Amint végeztünk a fürdéssel, zuhanyzással, töröljük szárazra a fürdőkádat, csempét. Egy puha nedvszívó rongyot vagy egy szivacsot mindig tartsunk a fürdőben, és ezt használjuk. A csempék között, a fugát pedig fokozottan töröljük át, mert itt telepszik meg legkönnyebben a penész.

A zuhanyfüggöny egy hasznos dolog, hiszen a kádba vezeti a vizet, így körülötte nem lesz minden nedves, de néha ezt is ki kell mosni. Nyugodtan tegyük be a mosógépbe alacsony hőfokon, majd utána alaposan szárítsuk ki a napon. Ezt akár hetente egyszer is megismételhetjük.

Ha csúszásgátló szőnyegünk van a kád, zuhanyzótálca aljában, akkor ezt is emeljük fel, és alaposan dörzsöljük át mindkét oldalát szódabikarbónás vízzel. Mielőtt visszatennénk, szárítsuk ki.

A kádat, zuhanyzót mindig tartsuk tisztát, mossuk át használat után szódabikarbónával vagy tisztítószerrel, majd töröljük szárazra. Ha plafonig ér a csempénk, egy létra segítségével mindenütt töröljük szárazra.

Ellenőriztessük a csapokat, hogy ne csöpögjenek. Amellett, hogy fölöslegesen fogyasztjuk a vizet, állandó nedvességet biztosítunk a penész számára. Tegyünk meg mindent, hogy megakadályozzuk a penész kialakulását, hiszen kevesebbe kerül a megelőzés, mint a kezelés majd.

Ha már kialakult a penész, igyekezzünk minél hamarabb eltávolítani azt. Használjunk maszkot közben, hogy ne lélegezzük be a spórákat. Két kanál ecet, egy kanál teafaolaj és fél kanál hidrogén-peroxid keverékéből készítsünk lemosószert, majd tegyük bele egy szórófejes flakonba. Permetezzük be vele a problémás területet, majd hagyjuk rajta állni 15 percet. Ezután töröljük le egy tiszta ronggyal, majd szárítsuk ki ventilátor vagy hajszárító segítségével.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!