A megégés gyakori probléma a paradicsomnál, ha a nagy hőségben közvetlen napfénynek van kitéve. Most megtudhatod, hogy védheted meg a termést a nap káros sugaraitól.
A növények a leveleikkel védik a termést, mintegy ernyőként borítva azt az érőfélben lévő paradicsomokra. Meleg időben azonban a napnak kitett terméseken halvány fehér vagy sárgás foltok alakulhatnak ki ott, ahol a fénysugarak a legintenzívebben érik azokat.
A napégés különösen akkor jelentkezik, amikor az érőfélben lévő termés hirtelen közvetlen napfénynek vannak kitéve, gyakran azután, hogy a leveleket valamilyen betegség miatt el kellett távolítani.
Ha a termést folyamatosan érik az égető napsugarak, a károsodás túlmutathat a halvány elszíneződésen, és a paradicsom héja ilyenkor papírvékonyságúra szárad, alatta a termés húsa beesik, megereszkedik, és élvezhetetlen, rossz ízű lesz. Sőt, idővel feketepenészes rothadás is kialakulhat.
Hogy minimalizálhatod a paradicsomok napégését?
A napégés okozta károsodás elkerülésének érdekében, érdemes minél hosszabb ideig árnyékban tartani a termést. Erre tökéletesen alkalmas például egy árnyékoló háló, amit egyenesen a növény fölé húzhatunk ki, vagy arra az oldalra, ahonnan a leginkább érik a napsugarak.
Ezzel csökkentheted a szélsőséges hőmérséklet és a napsugarak okozta károkat.
Az árnyékolás jótékony hatása mind a termés minőségében, mind a növény fejlődésében és az új termés megjelenésében megmutatkozik – a hő okozta stressz ugyanis lelassíthatja ezt a folyamatot is.
Figyelj oda a betegségekre
Fontos, hogy a növény lehetséges betegségeivel is tisztában legyünk. Próbálj meg mindent megtenni, hogy késleltesd vagy minimalizáld a betegségek kialakulását, mert ezek általában károsítják a leveleket, amiket el kell távolítani a növényről, hogy megakadályozd a betegség terjedését.
Ennek egyik legjobb módja, hogy mindig kerüld a felülről történő öntözést. Ehelyett válaszd a csepegtető öntözést vagy az öntözőtömlőt, hogy a lombozat a lehető legszárazabb maradjon.