KezdőlapHobbyÍgy ápoljuk a karácsonyi kaktuszt, hogy sokáig virágozzon!

Így ápoljuk a karácsonyi kaktuszt, hogy sokáig virágozzon!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A karácsonyi kaktusz, vagy tudományos nevén Schlumbergera Dél-Amerikában, Brazíliában őshonos, jellegzetes karéjos levele, és nagy húsos virágai vannak. Sokféle színű karácsonyi kaktusz van, mifelénk inkább a piros változata a közismertebb. Virágzásának ideje, ahogy a neve is mutatja, általában egybeesik a téli ünnepkörrel, karácsonykor már biztosan díszíthetjük vele az asztalt.

karacsonyi-kaktusz

Sokan panaszkodnak azonban arra, hogy amint elvirágzott az újan vásárolt karácsonyi kaktuszuk, többé soha nem akart virágozni. Meg kell ismerni a növény igényeit, gondozzuk megfelelően, és akkor egészen biztosan meghálálja majd.

Nézzük, mit kell tenni annak érdekében, hogy virágozzon a karácsonyi kaktuszunk.

Az egyik legfontosabb dolog, amit érdemes tudni róla, hogy annak ellenére, hogy egy kaktuszról beszélünk, nem szereti a szárazságot, ezért figyeljünk oda az öntözésre. Törekedjünk a kiegyensúlyozott öntözésre, mert a túlöntözés károsíthatja a gyökereket, és rothadáshoz vezethet.

Vizsgáljuk meg a talajt: ha a felső rétege száraz, akkor épp itt az ideje az öntözésnek.

A karácsonyi kaktusz szereti a sok fényt, de vigyázzunk arra, hogy ne tegyük a tűző napra. A megfelelő hőmérséklet a karácsonyi kaktusz számára a 20 fok lehet. Amikor kiválasztjuk számára az ideális helyet, gondoljunk arra, hogy nem szereti, ha később költöztetjük.

Ha átültetjük, akkor direkt kaktuszok számára ajánlott földkeveréket vásároljunk számára. Ha nem találunk, akkor készítsük el mi magunk az ideális táptalajt kerti föld, és egy kevés homok keverékéből.

Ha azt szeretnénk, hogy a karácsonyi kaktuszunk virágozzon, akkor iktassunk be egy kis pihenőt az életébe. Október elejétől november első hetéig ne öntözzük, és 2-3 napig, naponta 14 órára tegyük a növényt sötét helyre. Ha beindul a rügyképződés, akkor visszaállhat újra a megszokott rend. A karácsonyi kaktusz a rügyezéstől számítva kb. a 12. héten fog virágba borulni, ezért nagyjából ki tudjuk számolni, hogy mikor kell pihentessük.

Ha elhervadtak a virágok, vágjuk vissza a száraz részeket, így olyan lesz a növényünk, mint egy kis bokor. A következő évben pedig újra kezdhetjük a virágoztatást.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet