Hogy melyik évben, milyen évszakban éppen mi a domináns divatszín az nagyban változik. Az idei éppen aktuális divatszín például egy bizonyosfajta orchidealila, de ez lehetséges, hogy jövőre már egyáltalán nem lesz menő.
Ha meguntuk ruháink színét, és szeretnénk mindig haladni a divattal, akkor könnyedén megtanulhatjuk az otthoni textilfestést. Kísérletezzünk természetes anyagokkal, hiszen őseink is bogyós termések, zöldségek, levelek és gumók segítségével varázsoltak magunknak színeket.
Színesítsünk hagymával
Az egyik legkönnyebben beszerezhető természetes festékalapunk a hagyma héja. A festőlé mennyiségét attól függően mérjük ki, hogy éppen mekkora anyagot akarunk átszínezni. 1 liter vízhez adjunk hozzá 2 marék hagymának a levét. A színárnyalat, hogy milyen színű hagymát használunk is tőlünk függ.
Főzzük meg a hagymát 15 percig, majd szűrjük le. A léhez adjunk hozzá 2, 5 dl ecetet. Tegyük bele a festeni kívánt anyagot, majd rakjuk a tűzre, és főzzük kb. húsz percig a hagymaleves, ecetes vízben a textilt. Közben kiemelhetjük, hogy megnézzük, elértük-e már a kívánt színt. Mikor kész van, öblítsük ki a ruhát tiszta vízben, majd akasszuk ki száradni. Ha sötétebb árnyalatot szeretnénk elérni, öblítés nélkül tegyük ki száradni, majd ismét tegyük vissza egy körre főni.
Leginkább természetes anyagokat fessünk, hiszen ezeket biztosan megfog a színezőlé. A festéshez használhatunk más színezőt is, például céklát, diófalapit, vöröskáposztát, spenótot, sárgarépát stb.