Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A tavasz a legmegfelelőbb alkalom arra, hogy fikuszt gyökereztessünk, ha ez az elegáns növény megtalálható az otthonunkban. Az eljárás nagyon egyszerű, azonban rengeteg figyelmet igényel.

Így gyökereztessünk fikuszt otthon - Ezzel árulja el a növényed, ha „boldogtalan”

A fikusz egy kissé érzékeny növény, azonban ha tudjuk, hogyan bánjunk vele, később megtérül az idő, amit rászántunk. Ezt a növényt, amennyiben csak lehet védeni kell a huzattól illetve kétévente át kell ültetni és kicserélni a földjét. Ezt tavasszal ajánlott elvégezni, ugyanúgy ahogyan a gyökereztetést is.

A gyökereztetést és szaporítást úgy hajtjuk végre, hogy levágjuk a növény egyik, legalább 15 cm-es ágát. A szakértők nem a legfiatalabb ágát javasolják erre a célra, hogy az ág a lehető leghamarabb növesszen magának gyökereket.

Az ágat egy átlátszó edényben kell tartani, amibe vizet töltünk, majd 23-28 fok között tároljuk, mindaddig, amíg gyökereket nem ereszt. Ezután egyszerűen elültethetjük. Vigyázzunk, hogy gyökereztetés közben ne érjünk közvetlenül az ág tövéhez, hiszen a benne levő nedv irritálhatja a bőrünket.

Ne adagoljuk túl

A fikusznak nincs szüksége túl sok vízre, viszont a víz hiánya sem tesz jót neki. Ha nem kap elég vizet a levelei elkezdenek besárgulni. Nyáron akár naponta is megöntözhetjük, ha nagyon magas a hőmérséklet. Akár csapvízzel is öntözhetjük, ha a vizet egy nyitott edényben hagyjuk pár napra, hogy a klór elpárologjon belőle.

A túl erős napsütés sem kedvező számára, azonban szüksége van fényre. A fikuszban kárt tehetnek a levéltetvek vagy az úgynevezett fehér bolhák, ilyenkor kérjünk tanácsot olyan elárusítóktól akik növény-egészségügyi boltokban dolgoznak és tudnak megfelelő kezelést nyújtani a problémára.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!