Nem túl nagy ördöngösség otthon palántát készíteni, nyugodtan fogjunk neki, akár az ablakpárkányon is, hiszen így mire nekifoghatunk az ültetésnek, április végére már biztos lábon álló kész kis növénykéink lesznek.
A jövőre való tekintettel, pedig célszerű nyáron a legfinomabb paradicsomainkból, paprikánkból megtartani egy pár magot, hogy tavasszal tudjuk, hogy egészen biztosan jó termésből készítjük majd a palántát.
Nézzük, mi szükséges ahhoz, hogy otthon, mi magunk előállítsuk az apró növényeket?
Keressünk annyi kisebb cserepet, ahány magunk van, vagyis ahány palántát szeretnénk nevelni. A lényeg, hogy mindenik alján legyen lyuk, így nem áll meg a földben a víz, és nem rothasztja ki a magot. Ha nincsen elegendő cserepünk, akkor vásároljunk egyszer használatos műanyag poharakat, és szúrjuk kis aljukat egy ollóval.
Vásároljunk hagyományos virágföldet, mivel ez sokkal puhább, mint a kerti föld, egészen biztosan ki fognak kelni benne a magok. Az ültetésbe a gyereket is bevonhatjuk, nagyon élvezni fogja, főleg, ha neki is lehet egy saját növénykéje, amit gondozhat, és nyomkövetheti a fejlődését.
A pohárkákat töltsük meg földdel, majd mindenikbe nyomkodjunk bele egy magot, a csírázási pontjával fölfelé. Ezután takarjuk be a magokat még egy réteg földdel, majd enyhén öntözzük meg. A poharakat, cserepeket tegyük egy tálcára, hogy legyen ahová a fölösleges víz kifolyjon, majd helyezzük őket egy napos ablakpárkányra, és várjuk a növekedésüket. Ha majd melegedni kezd az idő és már elérik a két-három centis méretet néha kivihetjük őket egy pár óra a szabad, széltől védett éghajlatra is.