Főzés után az ételszag bizony ott marad lakásunkban, átveszik a ruháink és bútoraink. Egy idő után pedig igen nehéz megszabadulni a tömény ételszagtól, kellemetlenné válik, és olyan lesz, mintha a menzán laknánk. Mit tehetünk az ellen, hogy az egész lakásunk ne legyen ételszagú?
Az alábbiakban hét tippet mutatunk, melyek segítségével elkerülhetjük vagy könnyedén megszabadulhatunk a kellemetlen ételszagtól.
1. Soha ne főzzünk fedő nélkül
Bár lehet, hogy kényelmesebb, ha mindig látjuk, hogy mi történik a fazékban, de sokat javíthatunk a helyzeten, ha lefedjük az edényeinket főzés közben. Ezzel nem csak a szagokat tarthatjuk bent, hanem energiáit is megtakaríthatunk, hiszen sokkal hamarabb megfőnek az ételeink.
2. Forraljunk közben fahéjas, narancsos főzetet
Készítsünk egy töményebb fahéjas, narancsos főzetet, és ételfőzés közben ezt párologtassuk, így magába szívja, vagy elnyomja a többi szagokat
3. Pirítsunk néhány szelet kenyeret
A pirított kenyér magába szívja a főzés közben keletkezett szagokat. Hagyjuk a konyhában egy darabig szabadon a kenyérszeleteket, és reggelre már egyáltalán nem lesz kellemetlen szag.
4. Szódabikarbóna vagy kávé
Nem csak a konyha, hanem a hűtő szagát is semlegesíthetjük az őrölt kávé, vagy szódabikarbóna segítségével. Szórjunk valamelyikből egy kisebb tálba, ez majd magába szívja a kellemetlen szagokat.
5. Citrom
Ha hagymát vágtunk, vagy halat pucoltunk a kezünkről könnyedén eltüntethetjük az átható illatot, ha átdörzsöljük egy szelet citrommal. A konyhában helyezzünk el egy fél citromot a kályha mellé, ez majd magába szívja a főzés után szagokat is.
6. Szappan és cukor
Keverjünk el egy teáskanál cukrot a folyékony szappanban, és ezzel mossuk meg a kezünk, így minden kellemetlen illattól megszabadulhatunk, ami beivódott a bőrünkbe.
7. Ecet
Ha odaégett az étel, szellőztessünk alaposan, majd tegyünk egy csésze ecetet a konyhába, ez teljesen semlegesíteni fogja a kellemetlen szagokat.