Az újhagyma az egyik legfinomabb, és legegészségesebb tavaszi zöldségünk. Sajnos ilyenkor sosem tudunk annyit enni belőle, amennyit szeretnénk. Hogy ne kelljen hiányt szenvedni belőle, termesszünk a lakásban egész évben!
Vágjuk le a hagyma alsó felét, ahol a bajusz található, majd tegyük egy tálcára, és öntsünk rá vizet. Ellenőrizzük minden nap, hogy elegendő víz legyen rajta. Pár nap múlva már látni fogjuk, az új zöld hajtásokat.
Amikor a hajtások elérik a 10-12 cm hosszúságot, kiültethetjük a kertbe, vagy akár a szobában is nevelhetjük tovább egy virágcserépbe ültetve. Ha nem akarjuk földbe ültetni, akkor állítsuk egy üvegpohárba, és gondoskodjunk róla, hogy mindig legyen friss víz rajta.
Vágjunk le a zöld részéből mindig egy akkorát, amekkora szükséges. Az a jó a hagymába, hogy levágás után az ottmaradt rész szépen nő tovább.
Ezt már olvastad? Így nevelj kiwit a lakásban. Nem is gondolnád, de nagyon egyszerű!
Miért jó, ha otthon “állítjuk elő” az új hagymát?
– pénzt spórolunk meg vele – sokkal olcsóbb, ha otthon a kiskertben elültetünk egy kilónyi hagymát, és azt fogyasztjuk
– időt takarítunk meg – nem kell mindig elmennünk a boltba, valahányszor hagymára van szükségünk
– csökkentjük az élelmiszerpazarlást – nem fog túl sokáig állni a hagyma a hűtőben, és nem kell eldobnunk a fölösleget
– jóérzéssel tölt el a saját zöldhagyma