Egyre több háztartásban kedvelt gyümölcs az avokádó, de még mindig nem szentelünk neki nagy figyelmet. Szerencsére sok család hetente legalább egy-két darabot fogyaszt el. Ne dobjuk el a magot, neveljünk otthon csodaszép avokádó cserjét. Ha már van nekünk, akkor tökéletes ajándék lesz belőle.
Nézzünk néhány fontosabb lépést:
1. Szükségünk lesz egy egészséges kifejlett avokádó magra. Mossuk meg a csap alatt bő vízzel, anélkül, hogy megsértenénk a mag külső héját.
2. Nem mindegyik magnak van szabályos formája. Szükségünk van rá, hogy arányosan kerekded legyen, hiszen, csak így tud jól fejlődni a gyökere.
3. Ahhoz, hogy a mag ne merüljön el a pohárban, szúrjuk át négy fapálcával. Úgy, hogy egyenletesen feküdjön a poháron.
4. Töltsük meg a poharat vízzel, majd tegyük rá a pálcára függesztett avokádó magot, és helyezzük napos helyre. Általában 5-7 naponta cseréljük a vizet, ha hamarabb látjuk, hogy felszívta akkor akár 3 naponta is cserélhetjük.
5. A rügyezés ideje akár 8 hétig is eltarthat, bár egyes szakirodalmak azt mondják, hogy 2-4 hét elegendő. Fontos, hogy türelmesek legyünk. A mag héja meg fog repedni, és kibújik belőle az apró rügyecske.
6. Létezik néhány trükk, amit bevethetünk akkor, amikor el akarjuk ültetni az “újszülöttet”. Ha a hajtás eléri a 6-7 centit, vágjuk vissza úgy hogy csak 3 centis legyen. Ültessük el, majd, amikor eléri a 6-7 centit, újból vágjuk vissza. A növekedési időben biztosítsuk neki a napos helyet, majd helyezzük félárnyékba.
7. Tudnunk kell, hogy az avokádónak állandóan nedves talajra van szüksége, ezért figyeljünk oda az öntözésére. Azonban, ha a levelek sárgulni kezdenek, vigyázzunk, mert túl sok vizet adtunk. Ilyenkor hagyjuk, hogy egy kicsit kiszáradjon a föld.
8. Ha azt szeretnék, hogy terjedelmesebbre nőjön a növényünk, vágjuk vissza az első két rend levelet. Addig amíg a növény el nem éri a 12 centis magasságot.
9. Ha kórokozók támadták meg a növényt, mossuk át a leveleit egy mosogatószeres keverékkel.
10. A hideg idő beálltával mindenképpen tartsuk bent a növényt, különben kifagy.