Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Akinek házi kedvence van, az tudja igazán, hogy az odafigyelés az elsődleges. Képesek vagyunk bármit megtenni négylábú, szőrgomolya, pihe-puha kedvencünkért. Hogy cicánk boldog és kiegyensúlyozott legyen, fontos, hogy megfelelő táplálékhoz jusson. Ettől lesz fényes a szőre, csillogó, élénk a tekintete és életerős, kedves, vidám.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Készítsük el otthon mi magunk a cica egészséges eledelét, ahelyett, hogy bolti adalékanyagokkal telegyúrt táplálékkal tömnénk tele. Figyeljünk oda, hogy mire van szüksége az egészséges, kiegyensúlyozott fejlődés érdekében. A kistestű ragadozónk, bármennyire is házi kedvenc, bizony természetes körülmények között madarakat és rágcsálókat, na meg persze vizet fogyaszt.

Ahhoz, hogy ezt a tápanyagokban gazdag eledelt pótolni tudjuk az ételnek tartalmaznia kell 25-30% fehérjét, minimum 15-30% zsírt, és 2-3% rostot. Ez az jelenti, hogy kedvencünk étele megfelelő arányban kell tartalmazzon húst, halfélét és zöldségfélét, tehéntúrót, de akár rizst is. Arra is vigyázzunk, hogy kevert eledel megfelelő hőmérsékletű legyen, mert különben, ha túl forró, lehetséges, hogy macskánk többet soha nem fogja megenni azt az ételt. És nem azért mert nem ízlett neki.

Az eledel legyen pépesre keverve, mert különben a macska ki fogja válogatni belőle a számára megfelelő, inkább darabosabb részeket. Egy átlagos testsúlyú, 4-5 kg-os macska naponta legalább háromszor-négyszer eszik kisebb adagokat.

Példaként nézzünk három keveréket, hogy mivel is kényeztessük kedvencünket:

1. 350 gramm tonhalkonzerv (levével együtt), 100 gramm főtt rizs, 50 gramm főtt, apróra vágott vagy lereszelt sárgarépa, egy mokkáskanál só.
2. 300 gramm nyers darált marhahús, 100 gramm főtt tészta, 1 darab (kb. 50 gramm) főtt tyúktojás lereszelve, 50 gramm főtt vegyes mirelit zöldségkeverék, egy mokkáskanál só.
3. 400 gramm főtt csontos darálthús, 100 gramm rizs, egy kávékanál nyers almareszelék, egy mokkáskanálnyi élesztő, egy mokkáskanál só.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!