KezdőlapHobbyMadarak etetése ősszel - Így segíthetünk a madaraknak felkészülni a télre

Madarak etetése ősszel – Így segíthetünk a madaraknak felkészülni a télre

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A tavaszi és nyári hónapokban a madaraknak bőséges táplálék áll rendelkezésükre. De ahogy beköszönt az ősz, ezek a táplálékforrások gyorsan elapadhatnak. A legtöbb növény felkészül a téli pihenés időszakára, a rovarok és giliszták pedig szintén eltűnnek a tél közeledtével.

A madarak számára azonban az ősz kritikus időszak lehet, a vándormadaraknak ugyanis bőséges táplálékra van szükségük, hogy energiát gyűjtsenek a hosszú repüléshez, azoknak a madaraknak pedig, amik áttelelnek, szintén szükségük van a plusz energiára. Éppen ezért fontos, hogy ősszel feltöltsük a madáretetőket a megfelelő tápanyagokkal.

A vándormadarak etetése

Sok madárfaj, például a poszáták és harkályok meglehetősen hosszú utat tesznek meg, hogy elérjék úti céljukat, ehhez pedig sok energiára van szükségük. Az is fontos, hogy gondoljunk a messzebbről érkező madarakra is, amik csak átvonulóban vannak, és megpihennek nálunk.

A nálunk telelő madarak etetése

Azoknak a madaraknak, amelyek a hidegebb hónapokban is itt maradnak, az ősz komoly felkészülést jelent. Ezeknek a madaraknak elegendő zsírt kell elraktározniuk ahhoz, hogy túléljék a hideg téli éjszakákat. De ahogy egyre jobban közeleg a tél, annál nehezebben találnak élelmet.

A vándormadarakhoz hasonlóan a kiegészítő táplálék biztosítása az etetőkben hatalmas különbséget jelenthet élet és halál között. A Cornell Lab of Ornithology legújabb felmérései szerint mintegy 2,6 milliárd madár veszti életét a tél folyamán.

Az alábbiakban megtudhatod, mik a legmegfelelőbb táplálékok, amiket a madaraknak adhatsz az ősz folyamán.

A legjobb magok az őszi madáretetéshez

Fontos, hogy a megfelelő magokat válasszuk, így biztosítva a szükséges tápanyagokat a madaraknak. Ugyanakkor a következetesség is fontos, ezért nem árt rendszeresen ellenőrizni és újra feltölteni az etetőket.

Napraforgómag

A napraforgómag számos madárfaj kedvence. Tele van energiában gazdag zsírokkal és fehérjékkel, így ideális választás az őszi etetéshez. A cinegék és a pintyfélék például előszeretettel fogyasztják.

Bár minden napraforgómag tápláló, a fekete napraforgómag különösen jót tesz a madaraknak. Ennek a legmagasabb a zsírtartalma, így rengeteg energiát biztosít.

Földimogyoró

A sózatlan, héj nélküli földimogyoró kiváló fehérje- és zsírforrás a madaraknak az őszi hónapokban. A harkályok, szajkók és csuszkák különösen rajonganak érte, és ha napraforgómaggal keverjük, azzal igazi energiabombát biztosíthatunk a madaraknak.

Köles

A köles kicsi, kerek magja különösen népszerű a földön táplálkozó madarak, például a verebek és galambok között. Szénhidrátokban gazdag, és gyors energialöketet biztosít. A legjobb, ha minden nap kis mennyiséget szórunk ki, hogy folyamatos táplálékforrást biztosítsunk.

Kukorica

A kukorica egy másik sokoldalú lehetőség, amely számos madarat, köztük verebeket és feketerigókat is vonzhat. Magas a szénhidráttartalma, emellett kifejezetten olcsó és könnyen hozzáférhető.

Sáfrányos szeklice magja

A sáfrányos szeklice, más néven olajözön vagy kerti pórsáfrány (Carthamus tinctorius) trópusi afrikai származású, de nálunk is több helyen termesztett, az őszirózsafélék családjába tartozó növény. Régi fűszer- és festőnövény, de az utóbbi ötven évben már elsősorban olajos magvaiért termesztik. A mag vastag héjával nem minden madár birkózik meg, de a rózsásmellű magvágó illetve a kardinálispintyfélék számára tökéletes. A magok magas fehérje- és zsírtartalmúak is, és biztosítják a vándormadarak számára a hosszú repüléshez szükséges alapvető tápanyagokat.

Őszi madáretetési tippek

Fontos, hogy a madaraknak szánt étel mindig friss és penészmentes legyen. Ahogy az időjárás esősebbé válik, a nedves magvak táptalajává válhatnak a baktériumoknak, amelyek árthatnak a madaraknak.

Emellett a madáretetők rendszeres tisztítása is fontos. Ez segít megelőzni a betegségek terjedését az etetőhelyedet látogató különböző madárfajok között.

Ezenkívül a magvak mellett gyümölcsöket, például almaszeleteket vagy szárított bogyós gyümölcsöket is adhatunk a madaraknak. Ezek további táplálékforrást jelenthetnek, és különböző madárfajokat vonzhatnak. Vízről is mindig gondoskodni kell a madarak számára, amit szintén frissen és tisztán kell tartani.

Végül az etető helyének megválasztása is fontos. Lehetőleg természetes fedezék, például fák vagy magas bokrok közelében helyezzük el azokat.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet