KezdőlapHobbyMiért nem virágzik a begónia? Eláruljuk, mit kell tenned!

Miért nem virágzik a begónia? Eláruljuk, mit kell tenned!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A begónia az egyik leggyakoribb növény, számos virágüzlet kínálatában megtalálható, éppen ezért lett a legtöbb lakás kedvenc díszítője. A legtöbb begónia tulajdonos állandó problémája, hogy nem virágzik a pöttyös, húsos levelű, életerős növénye.

begonia

A begónia egy igen érzékeny “lelkületű” növény, elmondhatjuk, hogy egy csomó dolgot nem szeret. Érzékeny a huzatra, a túlzott napsütésre, de az árnyékra, sőt még a cigarettafüstre is. Az állandó 10-25 fok közötti hőmérsékletet szereti.

Nem szükséges, hogy olyan helyre tegyük a cserepet, ahol az ablakon keresztül erős napsütés éri. Azonban fény mindig érje. Ültetéskor keverjünk el egy kevés tőzeget, a megszokott virágfölddel, hiszen ebben fogja a legjobban érezni magát. Öntözéskor vigyázzunk, hogy a földje mindig legyen enyhén nedves, de ne álljon rajta a víz.

Fontos: amikor öntözzük, ne érje a víz a leveleket.

Miért nem virágzik a begónia?

Tünetek: a levelek felső fele elszíneződik, az alsó pedig pöttyös lesz. A bimbók mielőtt ki tudnának bontakozni, megfeketednek.

Oka: ha túl száraz a levegő a növényt ellepik a takácsatkák

Kezelés: győződjünk meg róla, hogy a levegő páratartalma megfelelő. Gondoskodjunk róla, hogy soha ne egyen túl száraz. Ha nem tűnnek el a kártevők, akkor szerezzünk be valami atkairtó szert.

Tünetek: a virágzás előtt a bimbók leesnek

Oka: a növény stresszes környezetben van, leggyakrabban a magas hőmérséklet, és az alacsony páratartalom az oka. Vagy túl sokat volt öntözve, de lehet az is, hogy a hirtelen hőmérséklet-ingadozás okozza a problémát.

Kezelés: biztosítsuk számára az állandó, és optimális hőmérsékletet. Amennyiben ez már megvolt, és mégsem oldódik meg a probléma, tegyük át a növényt egy másik helyiségbe.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet