Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Maga a kommunikáció szó a latin communio szóból ered, melynek jelentése közösség. Mai értelemben, a kommunikáció információcserét, közlést, tájékoztatást jelent. Hatékony kommunikáció csakis akkor jöhet létre, ha az információ úgy jut el a beszélőtől a hallgatóig, hogy utóbbi ugyanazt a gondolatot érti az kapott információ alatt, mint ami a beszélő szándéka volt.

Mindannyian különbözőképpen kommunikálunk, vannak, akinek sokkal fejlettebb a beszédkészsége, míg másoknak már egy kisebb közönség előtt is nehezükre esik természetesen beszélgetni.

A jó kommunikációs készség elengedhetetlen az egyén személyes fejlődéséhez és gyarapodásához, ezért sem meglepő, hogy napjainkban egyre többen érzik fontosnak ezen kompetenciáik erősítését is.

Valamilyen szinten a személyiségünkből fakad a kommunikációs képességünk, ezért vannak olyan vetületei is a kommunikációnknak, amelyek felett egyszerűen nehéz úrra lenni.

Mi most egy gyors vizuális tesztet hoztunk el nektek, amely segítségével felfedezheted milyen is a saját kommunikációs stílusod. Nézz tehát az alábbi képre és amit először felfedezni vélsz, az ahhoz tartozó tulajdonságok határozzák meg azt, hogy hogyan beszélsz a kollégáiddal, barátaiddal, családtagjaiddal.

1. Férfi lábak

Ha elsőként a férfi lábakat szúrtad ki a képen, akkor egy teljesen egyenes és lényegre törő beszélő vagy.

Azok közé tartozol, akik könnyedén képesek kifejezni magukat és nem esik nehezedre kinyilvánítani a véleményed, gondolataidat – és ez remek. Viszont néhány esetben előfordulhat, hogy a túlzott egyenesség bajba sodor, ugyanis sokszor elfeledkezel arról, hogy a szavaidnak súlya van és adott esetben a túlzott őszinteséggel akár meg is sérthetsz másokat.

Egy kis érzékenységre van szükséged ahhoz, hogy megtaláld a helyes egyensúlyt a kommunikáció terén. Úgy is kinyilváníthatod a nézőpontod, hogy azzal nem sértesz meg embereket.

2. Női lábak

Ha a női lábak rajzolódtak ki elsőre a szemed előtt, akkor te az a típusú beszélő vagy, aki mindig végig gondolja a mondanivalóját, mielőtt kinyitja a száját.

Sok időt szentelsz arra, hogy valóban megértsd és tudatában légy a saját érzéseidnek, azért hogy bármilyen helyzetben és szituációban a legmegfelelőbb szavakat találhasd meg. Ám ez eléggé időigényes folyamat s emiatt sokszor elveszted a spontaneitást a kommunikációd során.

Adott esetben a beszélgető partnered félre is értelmezheti a pillanatnyi hallgatásod, míg te a legmegfelelőbb szavakat keresed. Ennek elkerülése végett, pedig az a legjobb megoldás, ha a beszélgetőpartnered tudomására hozod, hogy te most bizony a megfelelő válaszon gondolkodsz, így elkerülheted az összes ebből fakadó félreértést.

3. Mindkettő

Ha mindkettőt egyszerre vetted észre, akkor igen erős véleménnyel vagy minden iránt, aminek mielőbb szeretsz hangot is adni. Ez a fajta magabiztosság pedig sokakból csodálatot vált ki, hiszen annyira természetesen és karakterhűen vagy képes beszélni.

Ezt a kommunikációs tudást próbáld minél inkább a javadra fordítani, hiszen csak kevesek képesek valóban jól és hatékonyan kommunikálni.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!