KezdőlapHobbyNagymamám így gondozta télen a muskátlit: ez a 3 egyszerű módszer mindenkinek...

Nagymamám így gondozta télen a muskátlit: ez a 3 egyszerű módszer mindenkinek nagy segítség lesz!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A muskátlikat sokan egynyári növényekként tartják, és minden tavasszal új töveket vásárolnak, pedig valójában évelő növényről van szó, annak ellenére, hogy csak az enyhe fagyokat viseli el. Egy kis figyelemmel és gondoskodással azonban képes lehet áttelelni, és következő tavasszal ismét virágba borul.

A muskátli átteleltetésének három különböző módja van, amik mind nagyszerűen működnek.

A muskátli teleltetése cserépben

Ha cserépben szeretnéd átteleltetni a kerti muskátlit, ásd ki a földből, és ültesd át egy akkora cserépbe, amiben a gyökérrendszere kényelmesen elfér. Vágd vissza a növényt körülbelül az egyharmadáig, majd öntözd meg alaposan, és találj neki egy hűvös, de világos helyet a lakásban.

Ha a kiszemelt hely nem elég világos, helyezz egy lámpát vagy fénycsövet a növény közvetlen közelébe, és tartsd azt bekapcsolva napi 24 órán át. Ez elég fényt biztosít ahhoz, hogy a növény átteleljen, bár egy kissé magasabbra és kuszábbra nőhet.

A muskátli teleltetése nyugalmi állapotban

A muskátlikat ugyanakkor nyugalmi állapotban is könnyű átteleltetni, ami azt jelenti, hogy a zsenge hagymás virágokhoz hasonlóan tárolhatjuk. A muskátlik téli tárolása ezzel a módszerrel azt jelenti, hogy ősszel kiásod a növényt, és óvatosan eltávolítod a földet a gyökerekről. A gyökereknek nem kell teljesen tisztáknak lenniük, de távolítsd el róluk a föld nagy részét.

Lógasd fel a növényeket fejjel lefelé a pincében, a garázsban, vagy bármilyen hűvös helyen, ahol a hőmérséklet körülbelül 10 Celsius-fok körül marad. Havonta egyszer áztasd a muskátli gyökereit egy órára vízbe, majd lógasd fel újra a növényt. Ezzel a módszerrel ugyan elveszíti az összes levelét, de a szára életben marad. Tavasszal ültesd ki újra a kertbe, és hamarosan új életre kel.

Muskátli teleltetése dugványozással

Bár a dugványozás nem gyakori módszer a muskátli teleltetésére, ez is egy lehetőség, amivel gondoskodhatunk arról, hogy a következő évben is ott pompázzon a kertben vagy az erkélyen.

Ehhez vágj le 7,5-10 cm-es hajtásokat a növény zöld (még puha, nem fás) részéből, és távolítsd el azokról az alsó leveleket. Ha szeretnéd, akár gyökereztető hormonba is márthatod a levágott hajtásokat. Ezután a dugványokat helyezd vermikulittal töltött cserépbe. Győződj meg róla, hogy a kiválasztott cserépnek jó a vízelvezetése.

Helyezd a cserepet egy műanyag zacskóba, hogy a dugványok körüli levegő párás maradjon. A gyökerek körülbelül 6-8 hét alatt alakulnak ki. Ha a dugványok meggyökeresedtek, ültesd át azokat virágföldbe, és tartsd a cserepet hűvös, világos helyen, amíg tavasszal kiültetheted a virágokat a szabadba.

Válaszd ki a számodra legmegfelelőbb módszert, és egy kis figyelemmel a muskátlijaid tavasszal újra gyönyörű virágokat hoznak majd.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet