Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Ne vásárolj többé fokhagymát, inkább ültess otthon!

fokhagyma-neveles

Elképzelni sem tudnánk az életet fokhagyma nélkül! Annyira ízletes, hogy egy csomó étel semmit nem érne, ha nem tennénk bele fokhagymát. Karakteres ízén túl azonban, a fokhagymát azért is szeretjük, mert nagyon egészséges.

A boltban kapható óriás kínai fokhagymák hatóanyagtartalma azonban már egyre inkább megkérdőjelezhető. Jobb ha mellőzzük ezeket a tökéletesre kifejlesztett példányokat, keresünk egy őstermelőt, beszerzünk tőle egy pár fej biofokhagymát, és elültetjük otthon.

Ezt már olvastad? Így különböztessük meg a hazai fokhagymát a silány és egészségre káros kínaitól!

Mit kell tenni?

  • szedjük gerezdjeire a fokhagymát
  • majd lefele a bajuszával, gerezdenként tegyük pár centi mélyre egy tálcára elterített laza szerkezetű földrétegbe
  • amíg kicsírázik biztosítsunk számára egy kicsit több vizet, vagyis a talaj legyen rendszeresen nedves
  • csírázás után már nem túl vízigényes
  • fogyaszthatjuk külön a zöldjét is, de ha türelmesen várunk, akkor pár hét alatt már látni fogjuk, hogyan fejlődnek az új fokhagymafejek
  • miután a zöld levelek lesárgultak, szedhetjük is ki a földből az egészséges fejeket
  • egy-két cserépben, vagy egy tálcán könnyen meg tudjuk termelni egy család télire szükséges fokhagyma mennyiségét

A fokhagymának nagyon magas a B- és C-vitamin tartalma, erős antioxidáns, csökkenti a gyulladásokat, szabályozza a vérnyomást, biztosítja a szív egészségét, csökkenti a koleszterinszintet, és erősíti az immunrendszert is.

Fogyasszunk belőle minél többet, lehetőleg nyersen.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!