KezdőlapHobbyOkosotthonok működése: kényelem a középpontban

Okosotthonok működése: kényelem a középpontban

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Okosotthonok működése

Hogy működik pontosan? Röviden: egy gombnyomásra.

Az otthonunkban lévő központi vezérlő kommunikál az otthonunk különböző részein elhelyezett szenzorokkal, amelyek információkkal látják el a rendszert (például az időjárásról, az épületben történő mozgásról, a páratartalomról vagy egy külső behatolásról). Az adatok feldolgozása után egy üzenettel aktivizálódik a rendszer, mely fel- vagy lekapcsolja a villanyokat, fel- vagy leengedi a redőnyöket, kiszellőzteti az épületet, elindítja a zenét, beindítja a fűtést vagy a hűtést. Az épület vezérlőrendszere egész nap optimalizál és szinte „él”, hogy pénzt és energiát spóroljon, kényelmet és biztonságot nyújtson tulajdonosának.

Okosotthon kialakítása

Okosotthon könnyedén létrehozható nagyszabású rekonstrukció vagy összetett berendezések telepítése nélkül is, hiszen ma már számos készülék, érzékelő és tartozék vezeték nélkül működik, wifi vagy Bluetooth technológiát használva. Az intelligens otthon szívét egy központi egység, az okos vezérlő alkotja. Ehhez a rendszerhez csatlakoztatjuk a különböző okos háztartási eszközeinket, melyeket aztán egy okoseszközön (okostelefon vagy például tablet) futtatott applikációról irányíthatunk és felügyelhetünk. Új és felújítás előtt álló épületeknél már tervezéskor érdemes figyelembe venni az okosotthon feltételeit.

Mik lehetnek egy okosotthon kialakításának feltételei?

Az otthonok, irodák, üzletek és egyéb épületek többségét intelligenssé lehet varázsolni. A legoptimálisabb, ha már a tervezési és építési fázisban belekalkulálnak mindent a kivitelezésbe, de lehetőség van használatba vett épületek bontás nélküli felokosítására is, köszönhetően a technikai fejlődésnek, innovációknak.

Okoseszközök az otthonodban: íme néhány példa

Már annyi okoseszköz vehet körbe minket, amennyit csak szeretnénk, határ a csillagos ég! Tekintsük át az okosklíma, az okos bejárati ajtó és okos árnyékolók nyújtotta előnyöket!

Okosklíma

A klímaválasztás meghatározó lépés okosotthonunk kialakításakor! Az okoslégkondikon okostelefonunkkal vagy például tabletről vagy egyéb hordozható eszközről Wi-fi kapcsolat segítségével bármilyen távolságból online vezérelhetjük a hőfokot, ezzel megteremtve otthonunkban a számunkra megfelelő hőmérsékletet. Mindehhez egy utcányira, vagy egy földrésznyire is lehetünk otthonunktól!

Okos bejárati ajtó

Az okos bejárati ajtók segítségével többé nem kell aggódnunk, ha távol vagyunk az otthonunktól, hogy vajon bezártuk-e az ajtót! Segítségükkel az autóból való kiszállás nélkül is ki tudjuk nyitni a garázsajtót vagy a bejárati ajtót, sőt egy gombnyomással beengedhetjük például a futárt, vagy ellenőrizhetjük, hogy megfelelően becsuktuk-e az ajtókat.

Okos árnyékolók

Az okosredőnyök beállításainknak megfelelően működnek, legfontosabb előnyük, hogy nem kell manuálisan felhúzni vagy leengedni őket. Beépített szenzoraikkal érzékelik a fényt és az időjárás sajátosságait, céljuk pedig a jobb árnyékolás, a védelem és a szigetelés fokozása.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet