Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!

Lehet, hogy hallottunk már arról a jótékony hatásról, amelyet a fokhagymás víz gyakorol a cserepes szobanövényekre, és lehet, ha mindez újdonság számunkra. Mindenesetre érdemes tesztelni ezt a megoldást mi maguknak, hogy meggyőződhessünk a módszer előnyéről. Akik kipróbálták, azt vallják, hogy nagyon hasznos a házban található növények és virágok egészsége szempontjából.

A szobanövények kettős szerepet töltenek be. Először is, természetes és kellemes légkört teremtenek minden helyiségben. Másodszor oxigént szabadítanak fel, és egyes fajok azzal a tulajdonsággal is rendelkeznek, hogy képesek kiszűrni a levegőből a szennyeződéseket. Például azt mondják, hogy a szobapáfrány képes csökkenteni a háztartási készülékek által kibocsátott sugárzást.

A liliom (Spathipyllum), az anyósnyelv (Sansevieria), a dracena, a borostyán, a fikusz és a flamingó virág (Anthurium) a dekoratív növények néhány olyan példája, amely a leveleiken keresztül képesek megtisztítani otthonunk levegőjét.

A fokhagyma egy széles spektrumú antimikrobiális szer.

A fokhagyma nemcsak a mi egészségünk, hanem a szobanövényeink szempontjából is hasznos lehet. Sokan, a hideg időszak beálltával, növelik a fokhagyma fogyasztását, hogy erősítsék immunrendszerüket a mikrobákkal és fertőzésekkel szemben. A fokhagyma ugyanis antibakteriális, vírusellenes, gombaellenes és parazitaellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Tanulmányok kimutatták, hogy hatásos a káros kórokozók széles skálájával szemben, mint például a Staphylococcus, salmonella, az influenza vírus, a herpeszvírus, és a Candida.

Ha a szobanövényeinket fokhagymás vízzel öntözzük, ez segít abban, hogy jobban ellenálljanak a betegségeknek és a kártevőknek.

Fokhagymás víz a növények öntözéséhez

Hozzávalók

  • 2 gerezd fokhagyma;
  • 1 liter víz;

Hogyan készítsük el?

Öntsük a vizet egy üvegbe. Hámozzuk meg a fokhagymagerezdeket, aprítsuk fel és adjuk hozzá a vízhez. Szorosan zárjuk le az üveget, és erőteljesen rázzuk össze, hogy az összetevők összekeveredjenek. Hagyjuk a fokhagymát 24 órán át ázni, majd szűrjük le az oldatot, és öntsük egy szórófejes palackba.

A „fokhagymás” vizet mind a levelek permetezésére, mind a növény gyökerénél történő öntözésére lehet használni. Ennek eredményeként a fokhagyma megakadályozza a levelek sárgulását és a kártevőktől is megvédi kedvenc növényünket. Használatával a növények visszanyerik erőnlétüket, és jobban ellenállnak a téli hideg hőmérsékletnek.

A fokhagymás víz nagyon jó hatással van az orchideákra is, ezért ne habozzunk használni ezt a készítményt ebben az esetben sem. Csak öntözzük meg a talajt anélkül, hogy a virágokra szórnánk a készítményből, és orchideánk biztosan meghálálja.