Lassan beköszönt a paradicsom szezon a konyhakertekbe, és végre ehetjük a zamatos házi termést a bolti helyett. A termés akkor tud egészséges lenni, ha a leveleit és zöld részét sem érte semmi támadás.
A paradicsomnak azonban van egy pár kártevője, amelyek ellen ajánlott védekezni, mert különben búcsút inthetünk az egészséges termésnek.
Miért feketedik a paradicsom?
Aki termesztett már paradicsomot, betakarításkor egészen biztosan szembesült már azzal, hogy egyes példányokon fekete foltok jelentek meg. Sajnos a fekete folt előbb-utóbb átveszi az uralmat, és a paradicsom rothadásnak indul.
Ha a paradicsom elkezd feketedni, akkor paradicsom-csúcsrothadásról van szó. A leggyakoribb oka a kalciumhiány lehet. A kalcium a sejtfal szerkezeti eleme, amely ellenálló képességet ad a sejteknek a növekedési fázisban.
Egy másik ok pedig a víz egyensúlyának felborulása. Ez azt jelenti, hogy a paradicsom vagy túl sok, vagy túl kevés vizet kap. A heves esőzések, a pangó víz veszélyeztetheti a paradicsom egészségét.
Ezenkívül különböző rovarok, jégeső, vagy a műtrágya túlzott nitrogéntartalma is ok okozhat foltosodást.
Hogyan lehet megakadályozni a paradicsom rothadását?
A rothadás különböző fejlődési szakaszokban jelenhet meg, a foltok mérete megnő, színük világosbarnától majdnem feketéig terjed. A legforróbb és legszárazabb napokon, júliustól augusztusig, amikor elkezdődik a növekedési fázis, sokkal jobban oda kell figyelni a paradicsom gondozására.
A feketedés elkerülése érdekében oda kell figyelni az öntözésre, vigyázzunk, se túl kevés, se túl sok vizet ne kapjon a növény. Egy másik fontos dolog, a vetésforgó. Ha mindig ugyanarra a helyre ültetjük a paradicsomot, fennáll annak a veszélye, hogy a talaj gyorsan kimerül.
Vetés vagy átültetés előtt trágyával vagy szemcsés műtrágyával alaptrágyázást kell végezni.
A rothadás ellen a növényt egy adag folyékony kelátos kalciummal kell kezelni, de e helyett akár kalciumban gazdag tojáshéjat is használhatunk.
5-10 tojáshéjat zúzzunk porrá, és minden paradicsomtőre szórjunk kb. 10 gramm tojáshéjport. Kissé lassabban hat ez a módszer, mintha vegyszereket használnánk, az alkalmazást követő 10-15 napon belül várható hatás.