Az alma az egyik legnépszerűbb gyümölcs a világon. A fája szinte bárhol megél, nem igényel különösebb gondoskodást, a termése pedig amellett, hogy lédús és zamatos, számos jótékony hatásáról ismert. Azt mondják, aki naponta elfogyaszt egy almát, azon nem fog ki a betegség.
Az almát gyakorlatilag bármelyik élelmiszerboltban meg lehet találni, és a piacokon is többféle fajtája kapható. A piros almáról azt tartják, növényi rostokban gazdag, és ezáltal segíti az emésztést, míg a zöld fajta cukortartalma alacsony, így ezt a diétázók is nyugodt szívvel fogyaszthatják.
Létezik azonban egy almafajta, mely rendkívül ritka, ezáltal pedig kevésbé ismert: a fekete alma, vagy ahogyan a helybéliek emlegetik, a „fekete gyémánt”. Az elnevezését nem feltétlenül a héja színéről kapta, mely egyébként is sötét (feketére ütő lila), hanem inkább azért, mert csak Tibetben termesztik, annak is a dél-keleti régiójában, Nyingchben, 3100 méteres tengerszint feletti magasságban.
Miért fekete?
Több oka is van annak, amiért ennek az egyedi almafajnak ennyire különleges a színe: a fák a Himalája árnyékában élnek, ahol a nappali és éjszakai hőmérsékletingadozás gyakori jelenség. Emellett, ilyen magasságban almát termeszteni azt is jelenti, hogy a gyümölcs nagyobb dózisban kapja az ultraibolya sugarakat, aminek következtében több pigmentet termel, és ezáltal a héja besötétedik.
Érdekes módon, az alma húsa pontosan olyan, mint az általunk is ismert gyümölcsé: fehér vagy sárgás árnyalatú, egyáltalán nem savanyú, sőt! Rendkívül édes és roppanós. Rosttartalma viszont alacsony, és a tápanyagértéke is szegényes.
Mivel egy különleges fajról beszélünk, a fekete alma darabonkénti ára 7-20 euró, ami enyhén szólva túlzás a piros és zöld rokonaihoz képest. Csakhogy nem feltétlenül a ritkasága miatt kerül ennyibe, hanem azért is, mert sokkal több időre van szüksége ahhoz, hogy beérjen.
Egy tibeti almafának ugyanis nagyjából 8 év kell, hogy termést adjon, ez pedig jelentősen felpumpálja az értékét. Ráadásul vegyszermentes: olyan magasan kevés bogár és kártevő él, így nem permetezik a fákat, ami által szintén értékesebbé válnak a gyümölcsök.
Kínában a fekete almát kizárólag „luxus” élelmiszerboltokban lehet megvásárolni, elegáns díszcsomagolásban, de azt sem akármikor: mindössze az év két hónapjában kaphatók.