KezdőlapHobbySegítsünk a gyereknek a pályaválasztásban

Segítsünk a gyereknek a pályaválasztásban

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Minden gyerek szívesen elmondja, hogy mi szeretne lenni, ha nagy lesz. Sajnos amikor a pályaválasztásról esik szó az, hogy mi szeretne lenni nem az egyetlen kritérium a választásban.

Ez a döntés befolyásolni fogja majd a gyerek tanulmányi eredményeit és később a szakmai életét. Ahhoz, hogy a legjobb döntést tudja meghozni ajánlatos, hogy minden segítséget megadj nekil.

Gyereked képességeinek feltérképezése

Boldogság érzésével tölti majd el a gyerekedet, ha olyan munkája lesz amit szeret és amiben eredményeket tud elérni. Mivel a tanulás nem kompenzálja a képességeket, jó lenne olyan szakmát választani, amelyben a gyerek képességeit is fel tudja használni.

Nézzétek át közösen a gyerek iskolai eredményeit. Melyek azok a területek, ahol a legjobban teljesít? Készítsetek egy listát az olyan iskolán kívüli tevékenységekről, amelyeket szívesen végzett el. Mely területen voltak ezek?

Ha nehéz egy kielégítő választást hozni, kitölthettek néhány képességi tesztet, melyekből kitűnik, hogy mely területen tudna a legjobban érvényesülni.

Beszélgess a gyerek tanáraival, hogy megtudd milyen véleményük van a gyerekedről. Talán rájössz, hogy van egy olyan képessége, amelyet könnyen felhasznál egy bizonyos területen. Vagy lehet olyan képességgel rendelkezik, amelyet több területen is hasznosithata a jövőben.

Ahhoz, hogy legyenek választási lehetőségei, segíts a gyereknek megismerni önmagát. Ne felejtsetek egy olyan listát is elkészíteni, amely a negatív tulajdonságokat is tartalmazza ahhoz, hogy tiszta képet kapjon önmagáról. Ennek segítségével könnyen kizárhatóak a nem megfelelő állások.
Találd meg, mely területek iránt érdeklődik a gyerek

Miután megfogalmazódnak, hogy mely képességekkel rendelkezik a gyereked, eljött az ideje, hogy megtaláljátok azt a területet, ahol a legjobban fel tudja használni ezeket. Kezdjétek azokkal a tevékenységekkel, amelyeket szívesen végzett az iskolában.

Ezután kérdezd meg, hogy miért szereti, illetve miért nem szereti a felsorolt tevékenységeket. Mindezek átbeszélése segít körülírni a megfelelő állást. Ha például szeret írni, beillik az újságírói munkakörbe.

Az a fontos, hogy minél jobban leszűkítsétek a foglalkozásokat tartalmazó listát, mert így könnyebben megtalálja a neki legmegfelelőbbet.

Kezdjétek el a munkahelyvadászatot

Ha már tudjátok, hogy mely képességekkel rendelkezik és megvan a foglalkozások listája is, akkor elérkezett az idő arra, hogy munkahelyek után nézzetek. Nézzetek körül az interneten milyen állásokat talál vonzónak a gyerek és tudjatok meg minél többet az elvárásokról.

Ha egy bizonyos állást vonzónak talál a gyereked, érdeklőd meg, hogy dolgozhatna pár órát önkéntesként ezen a helyet, így jobban megismerkedik azzal, hogy mit is foglal magába ez a munka. Bíztasd, hogy beszélgessen minél több olyan személlyel, akiknek ugyan az a foglalkozása, hogy minél többet megtudjon ezek tapasztalatairól.

Miután mindez megvan, érdeklődjétek meg, hogy milyen tanulmányokra van szükség, hogy ezt a munkát végezni tudja. Ezután fogalmazzatok meg közösen egy karrier tervet, amelyet végig kell járnia ahhoz, hogy elérhesse céljait.

Nagy Melinda

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Ez is érdekelhet