KezdőlapHobbySokan nem tudják, de ha így kezeled az orchideát, bámulatos virágokat fog...

Sokan nem tudják, de ha így kezeled az orchideát, bámulatos virágokat fog nevelni

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A legtapasztaltabb kertészek elmagyarázták, mit kell tenni ahhoz, hogy az orchidea gyorsan virágba boruljon. Valójában ez a virágárusok titka, akik gyönyörűen kifejlett növényeiket kínálják eladásra.

Mit tegyünk annak érdekében, hogy az orchideánk gyorsabban virágozzon?

Az orchideák a leggyakoribb szobanövények közé tartoznak, amelyeket mindannyian nagy előszeretettel nevelünk az otthonunkban. Viszonylag könnyen gondozhatók, ha tisztában vagyunk a virág ideális növekedési feltételeivel és karbantartási követelményeivel. Csodálatos színekben pompázva, a lakásunk bármelyik helyiséget képesek megszépíteni.

Mindannyian szeretjük az egész évben virágzó orchidea látványát élvezni, ehhez azonban el kell kerülnünk azt a hibát, amelyet sokan elkövetünk anélkül, hogy tudatában lennénk annak negatív hatásairól. Soha ne siessünk átültetni egy orchideát egy másik, eltérő talajú cserépbe, ha meg akarjuk hosszabbítani a virágzását.

Mielőtt ezt a változtatást végrehajtanánk, gondoskodnunk kell arról, hogy egy kis „szabadságot” adjunk a virágnak. Kezdjük a külső héj eltávolításával. Óvatosan járjunk el, hogy ne sértsük meg a növényt.

Ezután elengedhetetlen, hogy cseréppel együtt egy nagy tál tiszta vízbe tegyük. Tartsuk az orchideát a vízben körülbelül két órán keresztül. A gyökerek felszívják a folyadékot a vízelvezető lyukakon keresztül. Nagyon sokan nem tudják, de az orchidea bámulatos virágzásnak indulhat, ha meleg (de nem forró!) vízben áztatjuk.

Ügyeljünk arra is, hogy a növényt megfelelő hőmérsékleten tartsuk. Elengedhetetlen, hogy óvjuk a közvetlen napfénytől. Ennek a növénynek a fejlődéséhez az optimális hőmérséklet 15 és 25 Celsius fok között van. Ezért, ha kint borongós az idő, tartsuk a növényt a szobában.

Sokan nem tudják, de ha így kezeled az orchideát, bámulatos virágokat fog nevelni
Fotó: 123RF

Így élvezhetjük egész évben az orchideánk virágait!

Az orchidea gyors virágzásának elősegítése érdekében elengedhetetlen a fent leírt lépések követése. Csak ezután kezdhetjük meg a virág átültetését. Elvileg az átültetést a növény első virágzása után hajthatjuk végre – magyarázzák a tapasztalt kertészek.

Az orchideák gondozása során a legjobb elkerülni a műtrágya használatát. A kertészek szerint lehető legtermészetesebb trágyák használata javasolt, melyeket akár otthon is elkészíthetünk.

Az egyik ilyen trágya citrus alapú. Töltsünk meg egy edényt egy liter meleg vízzel, és adjunk hozzá egy teáskanál citromlevet. A két összetevőt alaposan keverjük össze, majd locsoljuk meg vele a virágot. A kertészek azt javasolják, hogy ezt a műveletet legfeljebb havonta kétszer végezzük el.

Ha nincs citromunk, használhatunk narancsot is. Ez az eljárás egész évben serkenti majd az orchidea virágzását. Két narancs héját daraboljuk fel, és egy liter meleg vízzel keverjük el. Hagyjuk a készítményt 24 órán át állni, majd szűrjük le. Tegyük a növényt a cseréppel együtt a folyadékba, és hagyjuk így tíz percig. Meglátjuk, rövid időn belül sok virággal fogja ezt meghálálni az orchideánk!

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet