KezdőlapHobbySzebbek lesznek a rózsáid, ha január végén megmetszed őket!

Szebbek lesznek a rózsáid, ha január végén megmetszed őket!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Egyetlen egyszerű munkálatot kell elvégezni februárban a kertben, ha azt szeretnénk, hogy a rózsáink szebben és gyorsabban fejlődjenek tavasszal. A Gardening UK-Facebook oldalán egy nő kért tanácsot azzal kapcsolatban, hogyan tudná megmenteni az ajándékba kapott cserepes rózsáját.

A mellékelt képen egy nem túl bizalomgerjesztő, elhervadt rózsa található, szerette volna, ha újjáéledne és virágozna.

“Van valakinek egy jó tippje, hogyan tudnám helyrehozni az anyukámtól kapott cserepes rózsát? Leszedtem róla a sérült leveleket, de mást nem tudom, hogy mit tehetnék vele a hideg hónapokban” – írta a nő.

A kommentelők közül többen biztosították róla, hogy ne essen pánikba, hiszen a rózsák nagyon szívós növények.

“Érdemes mielőbb feltölteni egy réteg jó minőségi talajtakaróval az edényt, majd január végén, február elején vissza kell metszeni, hogy szebben virágozzon” – írta az egyik hozzászóló.

A rózsának a legjobb, ha kitesszük a szabadba, persze csak miután elláttuk egy vastag talajtakaró réteggel, majd február végén, március elején vágjuk vissza egyharmadára.A módszer drasztikusnak tűnhet, de sokkal hamarabb jelennek meg majd rajta az új hajtások, mint gondolnánk.

A talajtakaró segít megtartani a nedvességet, így a növénynek kevesebb öntözésre van szüksége. Megakadályozza a gyomok szaporodását a rózsaágyásokban, és elvonja a nedvességet és a tápanyagokat a talajból.

Lee Burkhill kertészeti szakértő szerint februárban a rózsákat harmadára vissza kell metszeni.

Ez alól az egyetlen kivétel a kúszórózsák, amelyeket mindig ősszel kell metszeni, miután a növény virágzása befejeződött.

1. Távolítsuk el az elhalt, sérült vagy beteg szárakat egy éles metszőollóval

2. Vágjuk ki a keresztező szárakat

3. Vágjuk vissza az előző növekedés egyharmadát, úgy, hogy egy kifelé néző rügyben végződjön

4. Utána mulcsozzunk, hogy a rózsa megfelelően tápanyaghoz jusson, és regenerálódni tudjon.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet