Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Több mint 50 év után távolítottak el egy pénzérmét egy férfi orrából.

Az 59 éves, meg nem nevezett orosz férfi 6 éves volt, amikor a pénzérme a jobb orrlyukába szorult. Ekkor túlságosan félt bevallani a történteket szigorú édesanyjának, később pedig ő maga is megfeledkezett róla.

A következő 53 évben a férfinak nem okozott különösebb problémát az orrába szorult érme, csak a közelmúltban kezdett el arról panaszkodni, hogy nem kap levegőt a jobb orrlyukán keresztül.

Ekkor orvoshoz fordult, és a röntgenfelvételen meglátszott a nem mindennapi tárgy. Az érme körül úgynevezett orrkövek (rhinoliths) képződtek, emiatt kapott egyre nehezebben levegőt a férfi.

Az orvosok általános altatásban, endoszkópiás eljárással eltávolították a köveket és az egy kopejkás érmét, amit Oroszországban a Szovjetunió 1991-es összeomlása után vontak ki forgalomból. Az eltávolított érmén a sarló és kalapács embléma már nem volt látható.

A műtétet végző orvos elmondta, a műtét rendben lezajlott, és a férfi most már a jobb orrlyukán át is tökéletesen kap levegőt.

Az orosz férfi azonban nem az egyetlen, akinek évtizedekig furcsa tárgy szorult az orrlyukába.

2015-ben az akkor 51 éves surrey-i Steve Easton tüsszentő rohamot kapott, amelynek során egy játéknyíl vége lőtt ki az orrából.

A játék 7 éves korában került az orrába, és a szülei akkor el is vitték a kórházba, de az orvosoknak nem sikerült eltávolítani azt. A férfit gyakran kínozta fejfájás, és szipogás, de ő mindig szénanáthára gyanakodott. Azt mondta, fogalma sem volt róla, hogy a játék 44 éve az orrában rejtőzött.

Fotó: Moscow Department of Health

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!