A csokoládét jótékony hatása miatt sokan fogyasztják, azonban azt már igen kevesen tudják, hogy a legtöbb csokoládé a valódi kakaó helyett leginkább csak pótló adalékanyagokat tartalmaz.
A csokoládé egészségét dicsérő tanulmányok nem a sarki közértben vásárolható legolcsóbb tábláról beszélnek, hanem egy drágább, és minőségibb példányról. Az alábbiakban azt is megtudhatjuk, hogyan készíthetünk otthon egészséges csokoládét.
A legtöbb olcsó bolti termék nem tartalmaz kakaót, vagyis legalábbis minőségi kakaót biztosan nem. A csokoládé csomagolásán feltüntetett összetevők között gyakran kétféle megnevezést láthatunk a “cacao”-t, és a “cacoa”-t. Jó tudni, hogy ez a két dolog nem egy és ugyanaz, annak ellenére, hogy gyakran egymás szinonimájaként használják őket.
A cocoa, magas hőmérsékleten pörkölt kakaó. A cacao-t pedig a kakaóbabok hideg sajtolása által állítják elő. Nem pörkölik, tehát megőrzi az antioxidáns tulajdonságait is. Sok esetben a kakaóvajat növényi olajokkal keverik össze, és ez egyáltalán nem nevezhető jó minőségű csokoládénak. Ilyenkor még kukoricaszirupot, fruktózt, lecitint, és emulgálószert is adnak hozzá. Kutatások alapján kimutatták, hogy a fekete csokoládé az egyik legegészségesebb csokoládé, mivel sokkal magasabb a kakaótartalma, ezért hatékony antioxidáns.
A tiszta, feldolgozatlan kakaó 7 pozitív tulajdonsága:
- javítja a memóriát
- csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke kialakulásának kockázatát
- javítja a látást
- védi az idegrendszert
- szabályozza a vérnyomást
- javítja az állóképességet
- megakadályozza a rákos betegségek kialakulását
Készítsünk otthon egészséges csokoládét!
Hozzávalók:
- ½ csésze kakaó,
- ½ csésze kókuszolaj,
- 4-6 kanál méz, annak függvényében, hogy milyen édesen szeretjük a csokoládét.
Elkészítés: olvasszuk fel a kókuszzsírt, keverjük össze a hozzávalókat egy tálban. Ha kézzel nem sikerül csomómentesre keverjük, akkor használhatunk mixert is. Töltsük formába a masszát, és tegyük a fagyasztóba 1 órára. Ízlés szerint keverhetünk bele még bármilyen magot, szárított gyümölcsöt.