KezdőlapHobby„Van egy kutyafajta, amitől távol kell tartanod magad, hacsak nem vagy multimilliomos...

„Van egy kutyafajta, amitől távol kell tartanod magad, hacsak nem vagy multimilliomos – ő a négy lábon járó betegség!”

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A kutyák imádnivaló állatok, amik rengeteg pozitívummal tudják megajándékozni azt, aki vállalja, hogy szereti őket és gondoskodik róluk, míg élnek.

Nem hiába mondják, hogy a kutya az ember legjobb barátja – ha egyszer elkötelezi magát melletted, élete végéig hűséges marad hozzád, és olyasfajta szeretetben részesít, amire csak ő egyedül képes.

Van azonban néhány faj, aminek a befogadása óriási kihívás lehet – főleg a pénztárcád számára. Szóval, ha nem kívánsz extra költségeket, ráadásul jó borsosakat, akkor kerüld a francia bulldogokat!

Egy állatorvos elárulta, melyik kutyafajtát nem ajánlja az embereknek, mert azok szerinte „két lábon járó egészségügyi problémák”.

Dr. Bozelka kifejtette, bár a francia bulldogok „nagyon aranyosak” és „rengeteg jó tulajdonsággal rendelkeznek”, gyakran megbetegszenek. Drága faj a szó minden értelmében, a megvásárlástól az eltartásáig és gondozásáig.

„Szóval, hacsak nem vagy dúsgazdag, én őszintén nem ajánlom, hogy francia bulldogot vegyél” – vallotta őszintén a szakember.Dr. Bozelka nem habozott konkrétan is felsorolni, mi mindennek van kitéve egy francia bulldog az élete során: „Sokféle szembetegségre hajlamosak – némelyik a genetika miatt. De van néhány ortopédiai betegség is, amelyre hajlamosak, az egyik legkülönlegesebb az úgynevezett hemivertebra, ami nem más, mint egy deformált csont a gerincoszlopban. Sok franciánál láttam már porckorong-szakadást is a nyakukban vagy a hátukban, ami vészhelyzethez vezethet, ami MRI-t és műtétet tehet szükségessé” – magyarázza.

A továbbiakban pedig azt is elmondta, hogy a francia bulldogok úgynevezett brachycephalic fajták.

„Ez azt jelenti, hogy az orruk nem hosszú, hanem be van nyomva, mintha fejjel előre nekimentek volna egy téglafalnak” – fogalmaz az állatorvos. Hozzáteszi: „Ezzel együtt jöhet egy brachycephalic szindróma nevű állapot, amely megnehezíti számukra a normális légzést, ezért sokuknak olyan a hangja, mint a disznóknak”.

Ráadásul ez az állandó hörgés és „fuldoklás” tüdőgyulladásra és hőgutára is hajlamosítja őket – magyarázza dr. Bozelka.

Természetesen nem kell azért kiutálni a francia bulldogokat, mert ilyen betegesnek születnek. (A kivételek, mert ilyenek is vannak, általában erősíteni szokták a szabályt.) Mint ahogyan nincs kutya nyavalya nélkül, tehát előbb utóbb mindegyik faj megbetegszik. Viszont, ha most szeretnél belevágni a kutyatartásba, érdemes ebből a szempontból is mérlegelned.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet