A húsvét előtti nagyböjt egy fontos mozzanata a vallási ünnepre való felkészülésnek. Ilyenkor a hívő ember nem csak lelkileg, hanem testileg is igyekszik megtisztulni, ez viszont nem jelenti azt, hogy a legfinomabb édes falatokról is le kell mondania.
A desszertek kategóriájában vannak ugyanis olyan böjti változatok, melyek bár nem tartalmaznak állati eredetű összetevőket, mégis ínycsiklandóak. Ezek közül a legnépszerűbb a diós-csokoládés kekszszalámi, amit ráadásul pofonegyszerű elkészíteni.
Annyi a kihívás benne, hogy sima kekszet kell beszerezned hozzá, ami nem tartalmaz vajat, tojást vagy tejet. Ugyanez a szabály vonatkozik a csokoládéra is: vaj- és tejmentesnek kell lennie. De ettől még a végeredmény éppoly finom lesz, mint a gyermekkori emlékeidben.
Diós-csokoládés kekszszalámi
- 450 g (vaj- és tejmentes) háztartási keksz,
- 200 g dió,
- 75 g kakaó- vagy kókuszvaj,
- 200 g keserű csokoládé,
- 200 ml víz,
- 100 g cukor,
- 1 csipet só,
- 2 teáskanál rumesszencia,
- opcionálisan mazsola,
- lokum,
- kókuszreszelék a díszítéshez.
Így készítsd el!
Első lépésként mérd ki egyenként a hozzávalókat, és futtasd át még egyszer a listát, hogy semmi ne maradjon ki. Ezután készítsd elő az edényeket és az eszközöket, hogy minden kéznél legyen.
Szükséged lesz egy lábasra, amelyben a szörpöt készíted, egy tálra, amelyben a hozzávalókat összekevered, egy vágódeszkára, amelyen a dióbelet (és akár a csokit is) feldarabolhatod, és egy aprítóra vagy konyhai robotgépre, amellyel néhány hozzávalót megőrölhetsz. Szükséged lesz továbbá két darab méretre vágott folpack-fóliára, amely segítségével végleges formát adhatsz a desszertnek.
Először tegyél 1/4 mennyiségű kekszet az aprítógépbe, és 1/4 mennyiségű diót. Őröld finomra ezeket a hozzávalókat, majd tedd át egy nagy tálba. A maradék kekszet törd nagyobb darabokra, a diót pedig késsel aprítsd fel. Adj mindent a finomra őrölt hozzávalókat tartalmazó tálba. Az egészet jól keverd össze.
Közben egy lábast tégy a tűzhelyre, és töltsd bele a vizet és a cukrot. Keverd jól össze, amíg a cukor feloldódik, aztán mehet bele az összetört (vagy feldarabolt) csokoládé. Kevergesd, míg a csokoládé teljesen elolvad. Ezután vedd le az edényt a tűzhelyről, és a forró keverékbe dobd bele a kókusz- vagy kakaóvajat, öntsd hozzá a rumesszenciát, és keverd addig, míg a vaj elolvad, és a szörpszerű oldat sima lesz.
Még melegen öntsd rá a folyadékot a tálban lévő hozzávalókra, és óvatosan keverd össze, hogy a kekszdarabok ne morzsolódjanak össze. Hagyd a keveréket kihűlni és megdermedni, majd oszlasd el egyenlő mennyiségben a két fóliadarabon.
Már csak annyi a dolgod, hogy a folpack segítségével szalámi alakúra formázod a desszertet, jó szorosan tekerd a fóliát a massza köré, és a végüknél kösd össze őket.
A kekszszalámik mehetnek is a hűtőbe, 2-3 óra alatt összeállnak, de ha sietsz, akkor félórára beteheted a fagyasztóba, és már tálalhatod is. A kekszszalámit porcukorral, kókuszreszelékkel vagy kakaóporral teheted még csábítóbbá, de az extrák nélkül is mennyei.