Minden háziasszonynak megvan a maga titka a savanyítás terén, és ez alól a savanyú káposzta eltevése sem lehet kivétel. Az egyes területektől függően sok recept létezik, és a különbség a hozzáadott fűszerekben rejlik.
Ezzel a recepttel biztosan nem fogsz kudarcot vallani. Könnyen elkészíthető, az íze pedig nagyon különleges.
A hordós savanyú káposzta a tél egyik igazi „sztárja”, hiszen nemcsak savanyúságként fogyasztható, de töltött káposzta is készülhet belőle. A káposztát általában október végén, november elején szokás eltenni savanyodni, amikor az idő már kezd lehűlni. Elég lassan savanyodik meg, körülbelül 6-8 hét alatt, de ez a tárolási hőmérséklettől is függ.
Hogy kell kiválasztani a káposztát a savanyításhoz?
Először is fontos felmérni, mennyi káposztára lesz szükségünk. Egy 30 literes hordóban körülbelül 9 fej káposzta fér el. Olyan káposztafejeket válasszunk, amelyek laposabbak és tömöttebb, vékony levelekkel. A kerekebb fejeknek általában vastagabb a levele.
Hozzávalók:
Egy 30 literes hordóhoz a következő hozzávalókra van szükség: 9 fej vékony levelű káposzta.
A savanyító léhez:
• 18 l hideg víz
• 450 g só (25 g/liter), nem jódozott, durva, speciálisan savanyításhoz való
Fűszerek:
• 2 kötés szárított csombor
• 2 kötés szárított kapor
• 4-5 csípős paprika
• 1 evőkanál köménymag
Opcionális:
• 2-3 torma csíkokra vágva
• 2-3 marék száraz kukorica
• szeletekre vágott birsalma
A káposzta elkészítése – a torzsa eltávolítása
Először el kell távolítani a külső, hibás leveleket, majd egy rövid pengéjű késsel ki kell vágni a káposzta torzsáját. Igyekezzünk a lehető legmélyebben kivájni, hogy a savanyító lé könnyebben eljusson a belső levelekhez is.
Ha nem távolítjuk el alaposan a torzsát, a káposzta nem savanyodik egyenletesen, így a belső levelek savanyítatlanok és kemények maradhatnak.
A fűszerek körülbelül felét tegyük a hordó aljába, majd tegyük bele a káposztafejeket is szorosan, hogy ne maradjanak üres helyek. Ha nem fér el minden fej egészben, egyet-kettőt négybe is vághatunk.
Ezután készítsük el a savanyító levet 18 liter vízből és 450 gramm sóból, és öntsük fel vele a káposztákat. Ezután betehetjük a hordóba a csípős paprikákat és a megmaradt fűszereket.
Fontos, hogy a lének el kell lepnie a káposztákat, ezért célszerű nehezéket használni. Ezután zárjuk le alaposan a hordót, és tároljuk hűvös helyen.