Mutatunk egy rendkívül ízletes és üdítő receptet egy joghurtos réteshez, ami tökéletes lehet számodra, ha már unod az almás, túrós, vagy sütőtökös változatokat.
Olvasd el ezt is: Egy orvos arra figyelmeztet, hogy soha ne osszuk meg az ágyunkat a kutyánkkal
Sok kezdő szakács tart az ehhez hasonló rétestészta receptektől a különböző rétegek textúrájának kombinálása miatt, pedig ez a sütemény tökéletes siker lehet akár hétvégén, akár egy olyan hétköznapon, amikor nincs túl sok tennivalód, vagy amikor vendégeket vársz.
Hozzávalók:
- 500 g rétestészta;
- 1,5 kg zsíros joghurt (ne használj zsírszegény joghurtot);
- 10-12 tojás;
- 200-250 g cukor (ízlés szerint);
- 1 citrom héja;
- 1 vaníliarúd vagy egy kevés vaníliaesszencia;
- mazsola;
- Kandírozott narancshéj;
- 1 evőkanál búzadara;
- 100 g vaj;
- 1 csipet só;
Elkészítés:
Verd fel a tojásokat egy csipet sóval, és tedd félre, amíg a tésztával foglalkozol. Vajazd ki a tepsit, és helyezz el benne 2 réteslapot, amit szintén megkensz az olvasztott vajjal. Keverd össze a joghurtot a tojással, cukorral, mazsolával, búzadarával és az ízesítésre szolgáló vaníliával, citrom- és narancshéjjal, és egy merőkanállal oszlasd el a réteslapokon.
Erre jöhet 2 újabb réteslap, majd újra a tejfölös massza, egészen addig, amíg el nem fogynak az alapanyagok. Az utolsó réteg rétestésztát szintén kend meg az olvasztott vajjal. Miután megsült, hagyd hűlni 15-20 percet, majd szórd meg porcukorral. Tálaláskor adhatsz még hozzá mazsolát, vagy egy kevés tehéntúrót is.
» A szakértők szerint ez az 5 legkárosabb szó, amit egy gyereknek mondhatunk
» Horoszkóp 2023. OKTÓBER: az ősz második hónapja boldogságot és pozitív változásokat hoz mindenki életében!
» A hagyományos elveket valló feleség szerint minden nőnek otthon kellene maradnia, hogy gondoskodjon a férjéről
» 5 ok, amiért jobb ha azonnal felhagysz a lelki társ keresésével
Néhány hasznos megoldás a recepthez
Minden egyes réteslap réteget meg kell kenni olvasztott vajjal, mielőtt rákerülne a joghurtos keverék.
A búzadara azért kerül bele, hogy felszívja a felesleges nedvességet, és biztosítsa a krémes állagot. De egy evőkanálnál többet ne tegyünk hozzá, mert kiszárítja a süteményt.
Ne adjunk hozzá túl sok ízesítőszert, hogy ne keveredjen benne túl sok íz. Elég, ha csak citromhéjat és vaníliát vagy rumesszenciát használunk, de nem kell mindhármat egyszerre.
A vanília kiemeli és fokozza a többi ízt, különösen a gyümölcsös aromákat. A kandírozott narancshéj is különleges ízt adhat a süteménynek.