A kelt tésztából készülő lepény sokféleképpen elképzelhető, az almás, a túrós és a szilvás változatok azonban kétségkívül a legnépszerűbbek közé tartoznak.
A szilvás lepény különösen nagy kedvenc, mondhatni a gyerekkor íze, amit a nagymamák varázsoltak az asztalra.
A szilvás lepény elkészítése egyáltalán nem bonyolult, és a kelt tésztától sem kell tartani, mert valójában sokkal egyszerűbb vele dolgozni, mint sokan gondolnák.
A legjobb, ha friss gyümölcsből készítjük, de télen befőttet is használhatunk.
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 3 evőkanál cukor
- 1 teáskanál só
- 1 rúd vanília
- Fél citrom héja
- 5 dkg élesztő
- 4,5-5 dl tej
- 10 dkg vaj
- 3 tojássárgája
- 50 dkg szilva
- 5 dkg cukor
- 1 teáskanál fahéj
Elkészítés
A lisztet szitáljuk át, hogy ne maradjanak benne csomók. Adjuk hozzá a cukrot, sót, vaníliát és a reszelt citromhéjat, majd morzsoljuk el benne a vajat, hogy egyenletesen elkeveredjen a száraz hozzávalókkal.
Ezután adjuk hozzá a tojások sárgáját és az élesztőt, majd folyamatosan adagolva a langyos tejet, amíg lágy, szinte még folyó állagú, de nem ragacsos tésztát kapunk.
Hagyjuk fél órát pihenni, majd öntsük egy kivajazott-lisztezett tepsibe.
Miközben a tészta kel, előkészíthetjük a szilvákat. Vágjuk félbe és magozzuk ki a gyümölcsöket, majd keverjük el néhány kanál cukorral és 1 teáskanál fahéjjal.
Amikor a tészta megkelt, helyezzük el szép sorjában a szilvákat, majd hagyjuk még 10 percig pihenni. Szórjuk meg a tetejét cukorral, és helyezzük 180 Celsius-fokra előmelegített sütőbe, ahol 30-35 perc alatt elkészül.
Ha nem vagy biztos benne, mikor van kész, teszteld tűpróbával a süteményt: ha a tűre nem ragad rá a tészta, biztos lehetsz benne, hogy elkészült.