KezdőlapReceptekA szilvás lepény, ami visszahozza a gyerekkor ízét

A szilvás lepény, ami visszahozza a gyerekkor ízét

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

A kelt tésztából készülő lepény sokféleképpen elképzelhető, az almás, a túrós és a szilvás változatok azonban kétségkívül a legnépszerűbbek közé tartoznak.

A szilvás lepény különösen nagy kedvenc, mondhatni a gyerekkor íze, amit a nagymamák varázsoltak az asztalra.

A szilvás lepény elkészítése egyáltalán nem bonyolult, és a kelt tésztától sem kell tartani, mert valójában sokkal egyszerűbb vele dolgozni, mint sokan gondolnák.

A legjobb, ha friss gyümölcsből készítjük, de télen befőttet is használhatunk.

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 1 rúd vanília
  • Fél citrom héja
  • 5 dkg élesztő
  • 4,5-5 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 3 tojássárgája
  • 50 dkg szilva
  • 5 dkg cukor
  • 1 teáskanál fahéj

Elkészítés

A lisztet szitáljuk át, hogy ne maradjanak benne csomók. Adjuk hozzá a cukrot, sót, vaníliát és a reszelt citromhéjat, majd morzsoljuk el benne a vajat, hogy egyenletesen elkeveredjen a száraz hozzávalókkal.

Ezután adjuk hozzá a tojások sárgáját és az élesztőt, majd folyamatosan adagolva a langyos tejet, amíg lágy, szinte még folyó állagú, de nem ragacsos tésztát kapunk.



Hagyjuk fél órát pihenni, majd öntsük egy kivajazott-lisztezett tepsibe.

Miközben a tészta kel, előkészíthetjük a szilvákat. Vágjuk félbe és magozzuk ki a gyümölcsöket, majd keverjük el néhány kanál cukorral és 1 teáskanál fahéjjal.

Amikor a tészta megkelt, helyezzük el szép sorjában a szilvákat, majd hagyjuk még 10 percig pihenni. Szórjuk meg a tetejét cukorral, és helyezzük 180 Celsius-fokra előmelegített sütőbe, ahol 30-35 perc alatt elkészül.

Ha nem vagy biztos benne, mikor van kész, teszteld tűpróbával a süteményt: ha a tűre nem ragad rá a tészta, biztos lehetsz benne, hogy elkészült.

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

    Ez is érdekelhet