A február és a farsang bizony nem telhet el fánk nélkül! A fánkok közül egy méltán népszerű ínyencség, a csörögefánk, másik nevén – alakja miatt – forgácsfánk. Kiváló recept!
35 dkg liszt, 6 tojássárgája, 5 dkg vaj, 0,5 dl rum, 1 g só, 1 citrom, 3 vaníliás cukor, 1 dl tejföl, 5 dkg porcukor, 1 dkg sütőpor, 1 l olaj, baracklekvár, barackpálinka
Elkészítése:
A lisztet összedolgozzuk a tojások sárgájával, a vajjal, rummal, sóval, a citrom reszelt héjával, vaníliás cukorral, tejföllel, porcukorral és sütőporral. Két részre osztjuk és állni hagyjuk. Utána 2 mm vastagra nyújtjuk, kivágjuk és kiformáljuk, majd az olajban megsütjük.
Porcukorral megszórva és a barackpálinkával elkevert lekvárral kínáljuk.