Ha rossz az idő, akarva-akaratlanul beindul a fantáziánk, hogy jó lenne valami finomságot készíteni. Van aki a sós mellett, más pedig az édes mellett szavaz. Az alábbi recept mindkét tábor szívét megdobogtatja. A látvány és illat garantáltan levesz a lábadról. Gyorsan elkészül.
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta (4 lap)
- 500 gramm alma
- 200 gramm datolya
- 3 evőkanál barna cukor
- vanília
- fahéj
- egy kevés margarin a leveles tésztára
Elkészítés: Egy tepsit kenjünk ki margarinnal, és melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Az almát reszeljük le egy nagyobb lyukú reszelőn, és a datolyákat vágjuk apróra. A cukrot, a vaníliát és a fahéjat keverjük el 3-4 kanál vízzel, majd forraljuk őket össze. Addig, míg sűrűsödő szirupot nem kapunk. Fektessünk egy leveles tésztát a kimargarinozott tepsibe, majd annak is kenjük be margarinnal a tetejét, és fektessünk rá egy másik lapot. Azt is margarinozzuk be, és tegyük rá az almás, datolyás massza felét, majd locsoljuk meg egy kevés sziruppal. Burkoljuk be a lap üres felével, hogy kalácsszerű formát kapjunk.
A fent leírt mód szerint járunk el a következő két lappal is, így két almás tekercsünk lesz. Egymás mellé helyezzük őket, bekenjünk egy kevés sziruppal a tetejét, és mehet is a sütőbe, míg aranybarna nem lesz.
Fotó: bucataras.ro