Nem kell a cukrászlaborokból rendelned, mikor egyszerűen és könnyen elkészítheted otthon. A szülinapi tortáról beszélünk, mely lehet épp oly ízletes és díszes, ha saját kezűleg készíted, mint amilyent amúgy egy profi cukrász dobna össze.
És nem hagyhatjuk szó nélkül a hozzávalókat sem, melyeket ha te válogatsz meg és adagolsz, sokkal egészségesebb édességet kapsz, mint amilyen a cukorral, festékanyagokkal és tartosítókkal teletömött „bolti” termék. Ja és azt se felejtsük ki, hogy glutén- és laktózmentesen is lehet szuperfinom sütit készíteni! Íme a bevált recept.
Mi kell hozzá? Először is két 20 cm átmérőjű tortaforma.
A masszához pedig 2 csésze leszűrt cannellini bab, 6 házitojás, ¾ teáskanál sztevia szirup, 1 teáskanál vanília, 1/3 csésze kókuszpálma cukor, ¼ csésze olvasztott kókuszolaj, 1/3 csésze kókuszliszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 és ½ teáskanál sütőpor, ½ teáskanál tengeri só, esetleg friss (vagy fagyasztott) erdei gyümölcs.
Hogyan készítsd el?
Melegítsd elő a sütőt 160 fokra. A babot, tojást, szteviát, vaníliát és pálmacukrot tedd a turmixgépbe és őröld össze. A kókuszolajat, kókuszlisztet, szóda- és sütőport, valamint a sót is keverd hozzá, végül jöhet az erdei gyümölcs, ha plusz ízt csempésznél a sütibe. A kapott masszát oszd el a két tortaformába, melyet korábban sütőpapírral béleltél. Told a sütőbe kb 25–30 percig, majd végezd el a fogvájó-tesztet. Akkor van kész, amikor a közepébe szúrt fogvájó kihúzáskor tisztán marad.
Krémhez szükséges ízlés szerint erdei gyümölcs pép, 1 csészényi növényi vaj, 3–4 csésze porcukor, 2 teáskanál vaníliakivonat, ¼ csésze natúr mandulatej, céklalé vagy egyéb természetes színezék. Keverd habosra a vajat egy mixer segítségével, add hozzá a vaníliát, fokozatosan a cukrot is. Ha túl lágynak találod, keverj még hozzá cukrot. Ha viszont túl kemény, lágyítsd mandulatejjel. Végül jöhet a színezék, és már mázolhatsz is!
Helyezd az egyik piskótát egy tányérra, kenj rá egy vékony réteg krémet, majd oszlasd el rajta az erdei gyümölcsből készített pépet. Helyezd el rajta a másik piskótát, és azt is fedd be krémmel. Végül díszítsd, használd a fantáziád, a cukorvirágokat pedig helyettesítsd friss mentalevéllel, gyümölccsel. Jó étvágyat!