Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Kevés dolog hozza meg annyira az ember étvágyát, mint egy cukrászda kirakata. Ha a rétes látványa önmagában még nem is győzne meg, a sült alma illata biztosan elcsábít majd.

A legtöbben német nyelvterületekhez kötik az almás rétes (strudel) eredetét, pedig a szálak egészen a híres, asszír eredetű baklaváig nyúlnak vissza, amit a törökök terjesztettek el Európában. Ez egy rétestészta alapú édesség, amelyet dióval vagy pisztáciával töltenek meg, és cukorral vagy mézzel ízesítenek.

Ez az édesség a több mint másfél évszázados török hódoltság idején terjedt el Magyarországon, a 16. században. A magyar cukrászok azonban egy kicsit változtattak az eredeti recepten, kevésbé édesen készítették el azt, és almát adtak hozzá. Így a sütemény térfogata megnőtt, és a kissé alacsonyabb cukortartalom miatt sokkal nagyobb mennyiségben lehetett fogyasztani.

A Habsburg Birodalom idején aztán az almás rétes egész Európában elterjedt, és a strudel ma talán az egyik legnépszerűbb osztrák sütemény.

Az alábbiakban egy régi szász receptet osztunk meg:

Hozzávalók a tésztához:

  • 500 g liszt;
  • 100 g cukor;
  • 100 g növényi margarin;
  • 2 tojás;
  • Fél pohár narancslé;
  • Egy citrom reszelt héja;
  • 1 csomag sütőpor;
  • kevés só;

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 500 g alma;
  • 100 g cukor;
  • 250 g mazsola;
  • 100 g őrölt mandula;
  • 100 g dióbél;
  • zsemlemorzsa;

Így készül:

A mazsolát áztassuk meleg vízbe. A margarint olvasszuk fel vízfürdő felett. A lisztet szórjuk egy gyúródeszkára, fúrjunk egy lyukat a közepébe, ahová beleöntjük a cukrot, a narancslevet, a citromhéjat, a sütőport, a sót, a tojást és a margarint. Addig gyúrjuk, amíg a tészta puha és rugalmas nem lesz. Formázzuk gömbölyűre és tegyük félre.

Egy tálban összekeverjük a töltelék alapanyagait: a kockára vágott almát, egy kevés citromlevet, a cukrot, a mazsolát, a mandulát és a diót. Keverjük össze alaposan, és adjunk hozzá egy kevés zsemlemorzsát, hogy felszívja a nedvességet.

A tésztát még egyszer átgyúrjuk, és kinyújtjuk, figyelve rá, hogy se túl vékony, se túl vastag ne legyen. Dolgozzunk belisztezett munkafelületen, hogy a tészta ne ragadjon le. Oszlassuk el a tölteléket a tésztán, majd óvatosan tekerjük fel, és helyezzük kiolajozott, kilisztezett tepsibe. A tetejét kenjük be egy felvert tojással, majd süssük egy órán át 180 fokra előmelegített sütőben.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!