Ezt a könnyű desszertet nyugodtan elkészíthetjük a hétvégén, hiszen otthon a kertben elfogyaszthatjuk, de akár egy kirándulásra is elvihetjük. Nagyon finom és könnyű ínyencség.
Hozzávalók: 1 csomag fagyasztott leveles tészta, 400 gramm, 2 darab 140 grammos joghurt, 5 tojás, 1 csésze cukor (200 gramm), 6 evőkanál cukor szirup, 1 csésze olaj, 1 csomag sütőpor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 teáskanál citromlé, 10 ml rum.
Elkészítés: Egy tálban keverjük el a cukrot és a tojásokat, majd fokozatosan töltsük hozzá az olajat, a joghurtot, a citrom levét , a sütőport és a vaníliát. Adjunk hozzá 5 ml rumot, és keverjük el egyenletesen.
Vágjuk a fagyasztott lapokat szét, majd egy kicsit olajazzunk ki egy tortaformát, és tegyük bele az egyik lapot. Kenjük rá az előbb elkészített masszát, majd fedjük le a másik lappal. Tegyük az előmelegített sütőbe, és addig süssük, míg a teteje aranybarna lesz.
Közben készítsük el a karamellízalt szirupot. Hat evőkanál cukrot tegyünk oda alacsony hőfokon egy lábaskába, majd adjuk hozzá a 200 ml forrásban levő vizet. Addig kevergessük, míg a cukor feloldódik, majd öntsük hozzá az 5 ml rumot.
Amint kivettük a sütőből a pitét, öntsük le a sziruppal. Majd vágjuk fel szeletekre az illatos és könnyű desszertet.
Fotók: bucataras.ro