Ha van egy igazán specifikus húsvéti recept, akkor az minden bizonnyal a húsvéti foszlós kalács, ami annyira a magyarok kedvence, hogy évtizedek óta nem hiányozhat az ünnepi asztalról. Nagymamám egyik nagy szakértője volt ennek a finomságnak, mióta eltávozott az égiekhez, azóta én is rendszeresen készítem.
Számomra a húsvét akkor teljes, ha van az asztalon húsvéti foszlós kalács! történt már olyan, hogy melegében megettem egy jó adaggal, ezért ha a család szereti több adagot is készíteni kell, mert percek alatt szétkapkodják.
Húsvéti foszlós kalács
Hozzávalók a tésztához:
- 500 gramm liszt;
- 255 ml tej;
- 15 gramm élesztő;
- 50 gramm vaj;
- 75 gramm cukor;
- 1 db tojás;
- 1 csipet só;
A kenéshez:
1 db tojás;
A foszlós kalácsot rendkívül egyszerű elkészíteni, türelem és sok szeretet kell hozzá.
Ha van otthon dagasztógéped, akkor azzal dolgozz, ha nincs, akkor megteszi egy nagyobb tál is, és a kézügyesség. A szobahőmérsékletű hozzávalókat összekeverjük. Előbb a langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a liszthez. Ezután jöhetnek a többi hozzávalók és addig dagasztjuk, amíg sima és fényes felületű tésztát nem kapunk.
Amikor elkészült a tészta 45 percig félrerakjuk kelni. Ha ezzel megvagyunk egy nyújtódeszkára kiborítjuk a tésztát és pici liszttel átgyúrjuk. Hat egyenlő részre osztjuk a tésztát, majd a részeket hosszú csíkokra sodorjuk. A csíkokból három darabot összefonunk, így két szép kalácskát kapunk.
Az így elkészült kalácsokat ismét kelni hagyjuk, legalább fél óráig. A kelesztés végén lekenjük a kalácsokat a tojással, majd 45 perc alatt készre sütjük.
Amikor készre sült langyos cukros tejjel megkenjük a tetejét, ettől puha marad a kérge, és édesen elolvad a szánkban – ettől lesz igazán finom a húsvéti foszlós kalács!