KezdőlapReceptekÍgy süthetsz finom házi, fokhagymás, vajas, petrezselymes kenyeret!

Így süthetsz finom házi, fokhagymás, vajas, petrezselymes kenyeret!

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

Ez a házi készítésű fokhagymás, vajas és petrezselymes kovászos kenyér a nap bármely szakában fogyasztható, légies textúrájával és gazdag ízvilágával elvarázsol.

Fogyaszthatjuk levesekhez és főzelékekhez, de használhatjuk tízóraihoz vagy reggelihez is. A kenyérszeleteket pirítsuk meg, és kenjük meg egy kevés vajjal, garantáltan, ilyen finomat még sosem ettünk.

A kenyeret krutonként kínálhatjuk krémlevesekhez, salátákhoz, adjunk hozzá egy kevés aromás fűszernövényt is, például rozmaringot, kakukkfüvet vagy bazsalikomot.

Házi, fokhagymás kenyér, vajjal és petrezselyemmel

Hozzávalók a tésztához:

  • 500 gramm fehér liszt (000-as vagy 650-es típusú)
  • 250 ml meleg víz
  • 7 gramm száraz élesztő (vagy 25 g friss élesztő)
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál sót
  • 50 ml olívaolaj

Az ízesített töltelékhez:

  • 150 gramm puha vaj (szobahőmérsékletű)
  • 4-5 gerezd zúzott vagy nagyon apróra vágott fokhagyma
  • 3 evőkanál friss petrezselyem, apróra vágva
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál bors (elhagyható)
  • 1 evőkanál finomra reszelt parmezán sajt (elhagyható)

Elkészítés:



Egy kis tálban keverjük el a száraz (vagy friss élesztőt a cukorral és 50 ml langyos vízzel. Hagyjuk állni a keveréket 5-10 percig, amíg felfut. Ez annak a jele, hogy az élesztő aktiválódott.

Készítsük elő a kenyértésztát

Egy nagy tálban keverjük el a lisztet és a sót, a közepébe mélyítsünk egy lyukat, és öntsük bele az élesztős keveréket, a maradék meleg vizet és az olvasztott vajat. Jól keverjük össze, amíg homogén tésztát kapunk.

A tésztát enyhén lisztezett felületre tesszük, és 10-15 percig dagasztjuk, amíg rugalmas és sima lesz. Alternatív megoldásként használhatunk tésztakeverőt 8-10 percig közepes sebességen.

A tésztát enyhén olajozott tálba tesszük, tiszta törülközővel letakarjuk. Meleg helyen kelesztjük egy órát, vagy amíg a duplájára nő.

Közben elkészítjük a tölteléket. Egy tálban keverjük össze a puha vajat a zúzott fokhagymával, apróra vágott petrezselyemmel, sóval, borssal. Ha szeretnénk, tehetünk bele parmezánt a gazdagabb íz érdekében.

Miután a tészta megkelt, kivesszük a tálból, és enyhén lisztezett felületen kb. 1 cm vastag téglalappá nyújtjuk. A tészta teljes felületét egyenletesen elosztva megkenjük az ízesített vajjal.

A tésztát feltekerjük, mint egy kalácsot. A széleit jól zárjuk le, nehogy sütés közben kifolyjon a vaj. A tésztatekercset tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, és takarjuk le egy tiszta törlőruhával. Hagyjuk még 30-40 percig kelni, amíg felnő. A tészta felületét megkenjük egy kevés olvasztott vajjal, hogy fényesebb legyen.

A sütőt melegítsük elő 180°C-ra. Süssük a kenyeret 40-50 percig, vagy amíg aranybarna lesz, és jól megkelt. Ha azt vennénk észre, hogy túl gyorsan pirul, a sütés utolsó 10 percében letakarhatjuk alufóliával a tetejét.

Sütés után vegyük ki a kenyeret a sütőből, és szeletelés előtt hagyjuk rácson hűlni 10-15 percig.

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet