Ez a házi készítésű fokhagymás, vajas és petrezselymes kovászos kenyér a nap bármely szakában fogyasztható, légies textúrájával és gazdag ízvilágával elvarázsol.
Fogyaszthatjuk levesekhez és főzelékekhez, de használhatjuk tízóraihoz vagy reggelihez is. A kenyérszeleteket pirítsuk meg, és kenjük meg egy kevés vajjal, garantáltan, ilyen finomat még sosem ettünk.
A kenyeret krutonként kínálhatjuk krémlevesekhez, salátákhoz, adjunk hozzá egy kevés aromás fűszernövényt is, például rozmaringot, kakukkfüvet vagy bazsalikomot.
Házi, fokhagymás kenyér, vajjal és petrezselyemmel
Hozzávalók a tésztához:
- 500 gramm fehér liszt (000-as vagy 650-es típusú)
- 250 ml meleg víz
- 7 gramm száraz élesztő (vagy 25 g friss élesztő)
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál sót
- 50 ml olívaolaj
Az ízesített töltelékhez:
- 150 gramm puha vaj (szobahőmérsékletű)
- 4-5 gerezd zúzott vagy nagyon apróra vágott fokhagyma
- 3 evőkanál friss petrezselyem, apróra vágva
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál bors (elhagyható)
- 1 evőkanál finomra reszelt parmezán sajt (elhagyható)
Elkészítés:
Egy kis tálban keverjük el a száraz (vagy friss élesztőt a cukorral és 50 ml langyos vízzel. Hagyjuk állni a keveréket 5-10 percig, amíg felfut. Ez annak a jele, hogy az élesztő aktiválódott.
Készítsük elő a kenyértésztát
Egy nagy tálban keverjük el a lisztet és a sót, a közepébe mélyítsünk egy lyukat, és öntsük bele az élesztős keveréket, a maradék meleg vizet és az olvasztott vajat. Jól keverjük össze, amíg homogén tésztát kapunk.
A tésztát enyhén lisztezett felületre tesszük, és 10-15 percig dagasztjuk, amíg rugalmas és sima lesz. Alternatív megoldásként használhatunk tésztakeverőt 8-10 percig közepes sebességen.
A tésztát enyhén olajozott tálba tesszük, tiszta törülközővel letakarjuk. Meleg helyen kelesztjük egy órát, vagy amíg a duplájára nő.
Közben elkészítjük a tölteléket. Egy tálban keverjük össze a puha vajat a zúzott fokhagymával, apróra vágott petrezselyemmel, sóval, borssal. Ha szeretnénk, tehetünk bele parmezánt a gazdagabb íz érdekében.
Miután a tészta megkelt, kivesszük a tálból, és enyhén lisztezett felületen kb. 1 cm vastag téglalappá nyújtjuk. A tészta teljes felületét egyenletesen elosztva megkenjük az ízesített vajjal.
A tésztát feltekerjük, mint egy kalácsot. A széleit jól zárjuk le, nehogy sütés közben kifolyjon a vaj. A tésztatekercset tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, és takarjuk le egy tiszta törlőruhával. Hagyjuk még 30-40 percig kelni, amíg felnő. A tészta felületét megkenjük egy kevés olvasztott vajjal, hogy fényesebb legyen.
A sütőt melegítsük elő 180°C-ra. Süssük a kenyeret 40-50 percig, vagy amíg aranybarna lesz, és jól megkelt. Ha azt vennénk észre, hogy túl gyorsan pirul, a sütés utolsó 10 percében letakarhatjuk alufóliával a tetejét.
Sütés után vegyük ki a kenyeret a sütőből, és szeletelés előtt hagyjuk rácson hűlni 10-15 percig.