Ha egy igazán finom báránysülttel szeretnéd fogadni a családot húsvétkor, akkor az alábbi receptet mindenképp próbáld ki. A bárány a hagyományos húsvéti ételek közé tartozik, szinte nincs az a család, ahol ne lenne benne a húsvéti menüsorban.
Hozzávalók:
- 1,5 kg bárányborda
- 1 teáskanál só
- ½ teáskanál bors, frissen őrölt
- 3-4 szál friss rozmaring
- 1 teáskanál koriandermag
- 2 fej fokhagyma
- 200 ml fehérbor, félédes
- 50 ml olaj
- 150 ml víz
Elkészítés:
Először elkészítjük a bárányhúst és a sülthöz szükséges hozzávalókat. A bárányborda tökéletes választás egy gyors, finom és nagyon puha sülthöz.
Tisztítsuk meg a húst a zsírtól és az inaktól, valamint a csontok végeit. A húst szórjuk meg a frissen őrölt borssal és sóval, majd hagyjuk 10 percig állni, hogy a fűszerek beivódjanak.
Miután lejárt az idő, tegyünk egy serpenyőt a tűzhelyre, oszlassunk el benne egyenletesen olajat, majd mikor felmelegedett, pirítsuk meg benne a bárányt mindkét oldalát. Közben forgassuk meg.
Öntsük a bárányhúsra a bort, egy kis vizet, majd szórjuk meg őrölt koriandermaggal. Sózzuk és borsozzuk még egy kicsit, ha szükségesnek látjuk. Tegyünk a serpenyőbe rozmaring ágakat, és félbevágott fokhagymagerezdeket. Helyezzük őket a vágott oldalukkal felfelé, így jobban kijön az ízük.
Adjunk hozzá még egy kis olajat, és fedjük le a serpenyőt alufóliával, és tegyük 175 fokos sütőbe 30-35 percre, ezután távolítsuk el az alufóliát, és hagyjuk még 15-20 percig sülni, amíg szépen megpirul.
A báránysültet tálalásig letakarva tartsuk. Kínálhatunk mellé sült zöldségeket, burgonyát bazsalikomos vagy medvehegymás szósszal.