A sajtos pogácsánál már csak a sajttal töltött pogácsa finomabb: nem csak egy kis reszelék van a tetején, hanem beleharapsz, és szembenéz veled egy omlós réteg. A sajtimádók egészen biztosan oda s vissza lesznek tőle. Az extra pedig az egészben, hogy fokhagymával, de most ebben az április szezonban akár medvehagymával is keverhetjük a tölteléket.
Hozzávalók:
- 2 dl langyos víz,
- 2 tk szárított élesztő,
- 2 tk cukor,
- 2 gerezd zúzott fokhagyma,
- ¼ csésze olvasztott vaj,
- ¼ csésze olívaolaj,
- 3 csésze liszt,
- 2 tk só,
- 20 dkg sajt,
- 1 tojás
Elkészítés: Az élesztőt futassuk fel: keverjük össze a cukorral és langyos vízzel, majd öntsük a liszt közepébe. Keverjük össze őket, majd adagoljuk hozzá a zúzott fokhagymát, az olívaolajat, a sót és a tojást. Jól gyúrjuk össze, majd hagyjuk állni egy keveset. Körülbelül 40 perc alatt fog megkelni.
Közben készítsük el a tölteléket: a sajtot keverjük el néhány kanál olvasztott vajjal és egy kevés fokhagymával vagy medvehagymával.
Miután megkelt a tészta nyújtsuk ki, és egyik felét kenjük meg a töltelékkel. (A tetejére is reszelhetünk még sajtot.) Ezután simítsuk rá a másik felét, majd pogácsa szaggatóval vágjuk ki. Tegyük előre melegített sütőbe és hagyjuk, míg tetejük aranybarna lesz.
Forrás: gasztrostudio.hu