Az átlag háztartásokban a bodzát leginkább üdítőként fogyasztják, vagy a téli hónapokban és meghűlések esetén izzasztó tea készül belőle. Pedig, ha jól belegondolunk, nincs olyan növényünk, melyet ennyiféleképpen el lehetne készíteni, mint a bodzát: tetőtől-talpig fogyasztható, virágja, termése, levei, sőt a bodzafa kérge is.
Gyógynövényként kiváló vértisztító, hashajtó és izzasztó hatású. Méregtelítésben is hatékonyan alkalmazhatjuk, ugyanis serkenti a veseműködést, vizelethajtó. A növény C-vitamintartalma sem elhanyagolandó, rendszeres fogyasztása növeli a szervezet ellenálló képességét. Gyűjtsünk télire minél több virágot, most pedig, amíg még lehet készítsünk aromás üdítőt belőle.
A bodzalé nem csak háztartások kedvenc nyár eleji itala, hanem fesztiválokon és kávézókban is meg lehet már vásárolni. A gyerekek kedvence is, viszont, ha nem akarunk túl sok pénzt rááldozni, akkor készítsük el otthon mi magunk.
Hűsítő üdítő
Hozzávalók: 7–8 db nagyobb bodzavirág, 80 dkg cukor, 2 db citrom, citrompótló (ha szükséges), víz
Elkészítés: a citromokat mossuk meg és karikázzuk fel. Egy 5 l-es üveget (vagy edényt) öntsünk fel vízzel, oldjuk fel benne a cukrot és az ízlés szerinti mennyiségű citrompótlót. Tegyük bele a bodzavirágokat fejjel lefelé és a citromkarikákat úgy, hogy a víz teljesen ellepje. Három nap múlva szűrjük le, töltsük üvegekbe, és hűtőben tároljuk. (Ha napos lakásban várjuk érését, akkor minden bizonnyal két is elegendő, míg elnyeri kellő ízét-zamatát).
Bodzavirág bundában
Igazi nyári csemege, sokan szeretik és készítik is: kiváló vendégváró, és minden bizonnyal, ha egyszer elkészítjük a madártej után ez lesz a gyerek kedvence. A palacsinta tésztában kisütött bodzavirág a desszertek sztárja lehet. Személyenként számítsunk 4—5 darab jól kinyílt bodzavirágot, készítsünk sűrű palacsintatésztát, majd óvatosan mártogassuk bele a virágokat. Miután lecsöpögtettük, forró olajba süssük addig, míg a bunda elkészül. Egy papírszalvétán itassuk le a lehető legjobban az olajtól, és kissé kihűlve hintsük meg porcukorral, majd tálaljuk. A vendégek lehet, hogy még sokáig fognak időzni, hogyha ilyen ínyencségekkel traktáljuk őket.