Amennyiben ízletes salátát készítenél magadnak vagy a családnak, kevés kalóriával, hagyj fel a különféle ízfokozó szószokkal, és helyettesítsd azokat kerti fűszernövényekkel.

A zöld saláta nem szolgál különösebb ízzel, de gazdagíthatod egyéb zöldségekkel, zöld növényekkel. Ilyen például a:
* petrezselyemzöld vagy lestyán – frissen kapható bármelyik bevásárlóközpontban, de otthon, cserépben is termeszthető. Kellemes ízük feldobja a salátát. Petrezselyemből a lapos levelűt, míg a lestyánból a kis méretű, üde hajtásokat ajánlják a szakértők;
* bazsalikom – ideális a salátákhoz, főként amelyek paradicsomot tartalmaznak. A legegyszerűbb salátát is képes különlegessé varázsolni. Frissen kapható ez is a szupermarketekben. Ne vágd apróra a leveleit, ha intenzív ízre vágysz, inkább szaggasd kisebb darabokra;
* menta – azonnal megízesíti a salátát, amennyiben frissen szedett. Kevés menta hozzáadásával diszkrét aroma érhető el, és nem kell túladagolni, mivel erőteljes, markáns az íze, ha összeérik a többi összetevővel;
* spenót – a spenótsaláta mennyei, de ha nem bírod magára elfogyasztani, keverj hozzá egy kis zöld salátát. Aprítsd fel kézzel a spenótleveleket, és így fogyaszd;
* snidling – kellemes, ánizsra emlékeztető aromája ízletes salátát eredményez. Vágd apróra, és ha merész konyhatündér szeretnél lenni, add hozzá a virágjait is. Ezek ehetőek, és a levelekhez hasonló ízük van;
* kapor – nem éppen salátába való, főként ha nem szereted az ízét. Egyébként elmegy bármilyen zöldségsalátába, kevés mennyiségben. Ennek ellenére, inkább az uborka mellé passzol;
* citromfű – számtalan receptben használják a világkonyhában, nálunk főként teafűként közismert. Kellemes, citromhoz hasonló aromája miatt salátákban is ki lehet próbálni, savanykás ízt kölcsönözve nekik;
* édeskömény – amennyiben valami édeset is belekevernél a salátába, válaszd az édeskömény leveleit, amelynek aromája az édesgyökérhez hasonlít. Vágd apróra és alaposan keverd el a többi hozzávalóval.
Bármilyen növényt, fűszert is adsz a salátához, ne feledd: néhány csepp olívaolaj mindig jól jön, főként ha pár perccel a tálalás előtt kevered el az összetevőkkel. Még egy tipp: ha nincs időd folyton friss növények után szaladgálni, a megszárítottakat áztasd olívaolajba pár hétig, így kb. egy hónap múlva aromás olajat kapsz, amelyet bátran felhasználhatsz a kedvenc salátáid elkészítéséhez.