Ha az ember hagyományosnak mondható palacsintán (értsd szilva- vagy barackdzsemes) nevelkedett, akkor kezdetben kissé furán nézik az ismerősei, ha egyszeriben spenótos palacsintára invitálja őket. Pedig, mióta megkóstoltam, váltig állítom, hogy a spenótos palacsinta az igazi!
Ez a könnyed eledel, kiváló kísérője lehet a karácsonyi menüsornak. Elkápráztathatjuk vele a vegetáriánusokat, de azok is dicsérni fogják, akik azelőtt vágtak be egy két töltött káposztát.
Készítsünk egy megszokott palacsintatésztát, de jelen esetben legyen egy kicsit sűrűbb. Pucoljunk meg 2—3 gerezd fokhagymát, és egy kicsi olajon pirítsuk meg, majd adagoljuk hozzá a fagyasztott spenótot.
Mikor elkészült, kevés tejjel/tejföllel és liszttel sűrítsük be. Süssük meg a palacsintákat, majd egyenként kenjük meg spenóttal őket. Válasszunk egy tűzálló edényt, amibe kezdjük el rétegesen pakolni a felcsavart palacsintákat egymás mellé. Minden sor tetejére szórjunk egy kevés reszelt sajtot, és egy-két darab apróra vágott fokhagymát.
A legfelső réteg tetejére simítsunk rá egy meg nem kent palacsintát, majd öntsünk rá fokhagymás tejfölt és reszeljünk rá sajtot. Az egészet tegyük be a sütőbe, és hagyjuk ott, míg aranybarna nem lesz a sajt.