KezdőlapReceptekKészítsünk pacsnit házilag!

Készítsünk pacsnit házilag!

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

Ki ne emlékezne erre a meghatározó péksüteményre? Sokunknak volt kedvence, akár tízóraira, akár egy délutáni teához ez a leves finomság. Kellemesen ropogós íze, ha nagyon friss volt, akkor már az illata is le tudott venni a lábáról. Legtöbb pékségben árulták, de ha szeretnék otthonon, könnyedén és nosztalgiázva el tudjuk készíteni.

Fotó: Aprosef.hu
Fotó: Aprosef.hu

A pacsni mondhatni akár az egészséges kategóriába is tartozhat, hiszen zsírtartalma alig 16 százalékos. Egész nap fogyaszthatjuk akár kávé, tea mellé is, hiszen finom és laktató is. Készítsük el kedvenc ropogós, vajas süteményünket.

Hozzávalók: 65 dkg liszt, 4,5 dl tej, 4 dkg élesztő, 2 evőkanál olaj + olaj a formázáshoz, csipet só, 4 evőkanál cukor, 10 dkg hideg vaj

Elkészítés: 2 dl tejben egy kávéskanál cukorral futtassuk fel az élesztőt, majd a lisztet tegyük egy tálba, és öntsük a közepébe az élesztőt. Adjuk hozzá az olajat, a maradék cukrot, majd kezdjük el dagasztani. Legalább húsz percen keresztül gyúrjuk, míg a tészta el nem válik a táltól és a kezünktől is. Kellemes lágy állaga kell legyen.

Mikor megkelt, tegyük lisztezett gyúródeszkára, majd az előzőleg fagyasztóba rakott vajból, reszelővel reszeljük rá az 1 cm vastagra kinyújtott tésztára. Hajtsuk össze a tésztát és kissé nyomkodjuk meg, majd ismét nyújtsuk ki kézzel. Ismét reszeljünk rá vajat, majd megint hajtsuk össze, és ezt a műveletet még egyszer ismételjük meg. Ezután hagyjuk még egy 15 percet pihenni, gyúrjunk belőle egy henger alakú formát, melyből kisebb darabokat vágunk le késsel. Ezekből kézzel, az ujjaink segítségével csipdelő mozdulattal nyújtsunk babapiskóta alakú formákat. Mielőtt sütőbe tennénk, spricceljük be őket alaposan vízzel, majd hagyjuk sülni körülbelül 10-15 percet.

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet