Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Ha lefagyasztjuk, sok olyan élelmiszert tárolhatunk hosszabb ideig, ami egyébként gyorsabban megromlana, különösen nyáron. A hús, zöldségfélék és gyümölcsök néhány hónapig, legfeljebb egy-két évig fagyaszthatók. Ugyanakkor az sem mindegy, hogy olvasztjuk ki az elkészíteni kívánt ételeket.

A baromfi fél évig tárolható a fagyasztóban, anélkül, hogy veszítene a zamatából. A marha- vagy sertéshús hosszabb ideig is tárolható mélyhűtőben. Ezenkívül lefagyaszthatjuk például a keményebb textúrájú zöldségféléket nyersen lereszelve, például paprikát, sárgarépát vagy zeller, vagy a grillen készült zöldségeket, például padlizsánt vagy paradicsomot is.

Ezeket érdemes speciális, zárható tasakokban eltenni, amiből eltávolíthatjuk a fölösleges levegőt, hogy minél kevesebb helyet foglaljon. A fagyasztási folyamatban természetesen nincs különbség, de az olvasztásnál érdemes szem előtt tartani néhány egyszerű trükköt.

Ezt már olvastad? Tedd el a paradicsomot télire másképp, 5 tipp, amit imádni fogsz!

Így olvaszthatod ki a húst

Az a legjobb, ha egy nappal előbb kivesszük a felhasználni kívánt húst a mélyhűtőből, és hagyjuk, hogy a hűtőszekrényben olvadjon ki. Így nem változik meg a hús textúrája a hirtelen hőmérsékletváltozás miatt.

Ha sietünk, és mikrohullámú sütőben kezdjük el kiolvasztani a húst, azt tapasztaljuk, hogy a szélei azonnal meglágyulnak, és elkezdenek sülni, míg a közepe még teljesen fagyos. A mikrohullámú sütő nem a legjobb megoldás, ha igazán zamatos húst szeretnél kapni, ami sem az ízéből, sem a saját levéből nem veszít semmit.

Ehelyett, ha sietsz, úgy olvaszthatod ki a leggyorsabban a húst, ha két fémtál közé helyezed, és a felső tálba forrásban lévő vizet öntesz. Így a hő fokozatosan és egyenletesen éri majd a húst, és az egyenletesen olvad.

Ezt már olvastad? Így készíts télire paradicsomlevet tartósítószer nélkül!

Ki kell olvasztani a fagyasztott zöldségeket, vagy sem?

Inkább nem. Ha fagyasztott zöldségeket vásároltál, vagy te magad fagyasztottad le azokat levesekhez, vagy más ételekhez, a legjobb, ha a mélyhűtőből egyenesen a fazékba teszed. Így nem veszik el a zöldségek természetes leve, és megőrzik eredeti textúrájukat. Ha kiolvasztod őket főzés előtt, akkor csak egy zselés állagú, kellemetlen ízű masszát kapsz.

A zöldfűszerek is hónapokig frissek maradnak a mélyhűtőben

Ha például illatos kaporra vágysz a tél közepén, akkor a legjobb, ha még nyáron lefagyasztasz egy adaggal, miután megmostad, és néhány órán át árnyékos helyen megszárítottad a szárakat. Ezt más zöldfűszerrel is megteheted, például petrezselyemmel, lestyánnal vagy oregánóval.

Ezt már olvastad? Így tartósíthatjuk a kaprot akár néhány hónapig is anélkül, hogy lefagyasztanánk

Ezek a növények fagyasztva sokkal jobban megőrzik az aromájukat, mint szárítva. Használat előtt nem kell kiolvasztanod. Egyszerűen csak vágj le belőle egy akkora darabot, amekkorára szükséged van, a többit pedig visszateheted a mélyhűtőbe.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!