A fasírt alapvetően húsból készül, hiszen köztudott, hogy a magyar ember szereti a finom disznóságokból készült étkeket. No de a gombóckákat nem csak húsból gyúrhatjuk, össze, hanem zöldségekből, vagy gabonákból is süthetünk fasírtot, ami után ugyanúgy összefut a nyál a szánkba, mint a húsos verzió esetében.
Többféle fasírtot lehet készíteni különböző húsmentes alapanyagokból, például zöldségekből, hüvelyesekből vagy pedig gabonából. Természetesen ízlés szerint lehet az elkészített masszát fűszerezni, fokhagymát lehet törni bele, olívaolajat önteni hozzá. Utána következhet a sütés olajban és serpenyőben, de akár olajozott tepsibe is tehetjük a kerekre formázott zöldséges fasírtjainak, ott is finom ropogósra elkészül, sőt gyorsabban is elkészül. Kiváló étek kirándulások alkalmával, de hamarosan kezdődik az iskola is, így nyugodtan felcsomagolhatjuk a gyerekeknek, így finom tízórait vihetnek magukkal.
Íme pár recept, ami nagyon finom és egészséges
Sárgarépás fasírt: szükség van hozzá 20 dkg reszelt sárgarépára, egy fej vöröshagymára, amelyet finomra aprítunk, 1 gerezd zúzott fokhagymára, 2 darab tojásra, 2 dl vízre, sóra, borsra, és aki megengedheti magának, mindezt kisütheti olívaolajban, de a rendes háztartási étolaj is megfelel.
A zöldséges köles fasírt elkészítéséhez kell 25 dkg főtt köles, 3 evőkanál rizsliszt, 1 csomó snidling, 1 csomó petrezselyem, 1 jókora fej vöröshagyma apróra vágva, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 zellergumó reszelve, 2 darab tojás, 1 kávéskanál majoránna, illetve 1 teáskanál pirospaprika.
A hagymát fonnyasszuk meg az olajon, miután ezzel kész vagyunk, hozzáadhatjuk a fokhagymát és a lereszelt zellergumót. Pár percig hagyjuk pirulni. Ezalatt a főt kölest keverjük össze a liszttel, majd tegyük mellé a hagymás, zelleres, fokhagymás egyveleget, valamint a tojásokat és a fűszereket is adjuk hozzá. Formázzuk meg a fasírtokat, kenjük be olajjal őket, majd süssük ki ropogósra a sütőben. Jó étvágyat.