Sok mindenhez lehet felhasználni a joghurtot, hiszen a szervezet számára nem megterhelő élelmiszerről van szó, és az ételeket finomabbá, lágyabbá, selymesebbé teszi, liszt helyett pedig nagyszerűen alkalmazhatjuk besűríteni az ételeket is.
Most leírjuk, hogy hogyan kell finom, otthoni joghurtot készíteni, így a természetet is megkíméljük a sok felesleges műanyag pohártól, üvegtől. Előnyben vannak, akik rendelkeznek finom, otthoni igazi házi tejjel, az üzletekben kapható UHT tej viszont nem a legalkalmasabb erre, de ki lehet próbálni.
Első lépés természetesen a forralás, majd miután ezzel megvagyunk, hagyjuk annyira kihűlni a tejet, ameddig éppen nem égeti az ujjunkat, épp, hogy kibírjuk a tesztelést. Nem kell hőmérő, ahogyan más helyeken leírták, ez az ujj módszer is megbízható.
A forró tej később attól alakul át joghurttá, ha időközben egy kevés előflórás bolti joghurtot töltünk bele, ettől, illetve az ebben található hasznos kis baktériumtól lesz a joghurt igazából joghurt. Miután ez is meg van, csak annyi a dolgunk, hogy a forró tej a lehető legkésőbb hűljön ki.
A kész joghurtból érdemes később eltenni egy kis adagot, hiszen a következő adag készítésénél már érdemes a sajátunkat használni, ellentétben a boltival. Három decihez 1–2 kávéskanál kell, ha ennél többet teszünk, savanyúbb lesz. Ajánlott termoszpohárba elkészíteni a joghurtot, azt még be lehet bugyolálni egy polár felsőbe. Ha este elkészítjük, már reggel kortyolhatjuk is a friss, finom joghurtunkat.