A fasírt vagy a vagdalt az egyik legnépszerűbb magyar étel – gyakran kerül az asztalunkra akár hidegtálakban, akár a különféle főzelékek, köretek kísérőjeként.
Ahány ház, annyi szokás, ami az elkészítését illeti. Legyen szó marha-, sertés-, szárnyas- vagy akár halhúsból készült fasírtról, a lényeg mindig az, hogy jóízűen fogyasztjuk.
Úgy a hozzávalók, mint a fűszerezés is egyéni ízlés kérdése. De valamennyi változat közül talán a pulykahúsból formált golyók a legízletesebbek. Ha még sosem próbáltad, itt az idő, hogy megtedd. Nem fogod megbánni!
Íme egy recept, amiből kiindulhatsz:
2.6 kg őrölt pulykahús;
4-5 darab kisebb burgonya;
5-6 gerezd fokhagyma;
2-3 tojás;
Egy nagy marék aprított petrezselyemzöld;
Egy nagy marék aprított kapor;
Fűszerpaprika ízlés szerint;
Só és bors ízlés szerint;
Olaj a sütéshez.
Az elkészítése nagyon egyszerű, semmiben sem különbözik a többi fajta fasírt elkészítésétől. Ha szeretnéd, a burgonyák mellé sárgarépát is reszelhetsz a masszába.
Egy nagy tálba tedd bele a húst, zúzd hozzá a fokhagymát, reszeld bele a burgonyát, törd bele a tojásokat, fűszerezd és dolgozd alaposan össze. A kapott keverékből formázz golyókat, (melyeket akár zsemlemorzsába is forgathatsz), és forró olajban süsd aranybarnára. Jó étvágyat hozzá!