Nyárvégi időszakban valamennyi háziasszony a téli befőzéssel foglalatoskodik. Ha te is közéjük tartozol, és valami különlegességgel dobnád fel a savanyúság-készletet a kamrában, készíts velünk savanyúkarfiolt! Legalább annyira finom, mint zöldség formájában rántott karfiolként, levesnek vagy karfiolkrémnek megkészítve!
Mi kell hozzá?
1 karfiol, 1 sárgarépa, 2 kápia paprika, 1 evőkanál só, kapor ágak, mustármag.
Hogyan készítsd el?
– Mossuk meg alaposan a karfiolt, és szedjük rózsáira. A sárgarépát is tisztítsuk meg, és karikázzuk fel.
– Valamennyi zöldséget helyezzük el szépen a befőttes üvegekben, és szórjunk rá pár mustármagot, majd a tetejére, keresztben, helyezzünk el két kapor ágat úgy, hogy az meggátolja a zöldségek felszínre jövését.
– Egy liter vízhez adjunk hozzá durva konyhasót, és tegyük oda forrni.
– A lobogó sós vizet öntsük a karfiolra, majd csavarjuk le az üveget száját, és hagyjuk azokat kihűlni.
– A savanyúságként eltett karfiolt kb. 2 hónapig hűvös, száraz helyen tároljuk, amely idő alatt készre érik.