Az elmúlt évben igencsak felértékelődtek a kézzel készített, házi tészta receptek, mely nem meglepő, ha akkor sikerült csak bejutnunk a boltokba, amikor már mindenki lerabolta előttünk a polcokat.
Olvasd el ezt is: A milliomos, aki évi 2 millió dollárt költ arra, hogy fiatalabb legyen: 5 órakor kel és 100 táplálékkiegészítőt szed be
A házi tésztában az a jó, hogy rengeteg féle felhasználási lehetőség közül tudunk válogatni. Készíthetünk metéltet túrós csuszához, csigatésztát borsóleveshez, lasagne tésztát a kedvenc olasz rakott ételünkbe, vagy épp lebbencs tésztát egy finom pirított szalonnás lebbencs leveshez.
Íme a tökéletes házi tészta receptje
Hozzávalók:
- 3 tojás
- 300 gramm sima liszt
- Ízlés szerint só (1-4 csipet)
Elkészítés:
» A nő megváltoztatta a végrendeletét, miután megtudta, hogy a fia megcsalta a feleségét: „Azokat jutalmazza, akik megérdemlik”
» „A vőlegényem négyszer többet keres nálam, de nem hajlandó osztozni az anyagiakon”
» A férfi szerelme furcsán kezdett viselkedni, miután megszületett a gyerekük – ledöbbent, amikor megtudta az igazságot a nőről
» 3 csillagjegy, akikre csak úgy árad a szerencse 2023 őszén
- Mossuk meg alaposan a tojásokat.
- Üssük bele őket egy nagy tálba.
- Verjük fel villával őket, hogy szépen elkeveredjen a fehérje és a sárgája.
- Adjuk hozzá a sót.
- Apránként adjuk hozzá a lisztet, s folyamatosan keverjük az így kapott egyveleget. Semmiképpen se öntsük rá az egész lisztet, mert a tojások mérete befolyásolhatja azt, hogy mennyi lisztet fog felvenni a tészta. Legyünk türelemmel.
Egy ideig tudjuk majd keverni villával, viszont egy idő után kemény lesz, s csak kézzel tudjuk majd rendesen összedolgozni. Ne sajnáljuk a kezünket, s igyekezzünk legalább 10-15 percen át gyúrni a tésztát, hogy szép egynemű legyen.
Tipp: Ha nem bírjuk összegyúrni, ketté is választhatjuk a masszát, így kisebb lesz a tészta buci, s könnyebb lesz vele dolgozni.
- Ha összegyúrtuk, tekerjük be alaposan egy folpack segítségével, majd hagyjuk pihenni a konyhapulton 30 percet.
Tipp: Ha nem tekerjük be folpackkal a pihentetés előtt, teljesen megszárad a tészta, s robbantani sem lehet majd, nemhogy dolgozni vele.
Kinyújtás és formázás
A legtöbb otthonban nincs tésztagyártó gép, amely kinyújtja és formázza a tésztát. Így sodrófával kell kinyújtani lisztezett felületen, majd olyan formára érdemes készíteni a tésztát, amely kézzel is megoldható. Íme néhány példa:
- Metélt: pizzaszeletelővel a legkönnyebb vékony csíkokra szelni.
- Csigatészta: Metéltet felcsavarunk egy horgolótűre, majd lecsippentjük.
- Masni: Kis kockákat szelünk, majd összecsippentjük a közepét.