Ha még mindig nem döntötted el, milyen húsvéti süteményt készítesz idén, amivel a vonalaidra is vigyázhatsz, próbáld ki a következő sütemény receptjét.
Garantáljuk, hogy ez a legegyszerűbb húsvéti recept. Nem kell nagy erőfeszítés a tészta dagasztásához, és nem kell sok hozzávaló sem. A recept sikeréhez fontos a minőségi alapanyagok felhasználása és a szükséges előkészületi lépések pontos betartása.
A túró és a tejszín azok az összetevők, amelyek különös figyelmet igényelnek. Minél krémesebb a túró és minél magasabb a tejföl zsírtartalma, annál puhább lesz a tészta.
Az alábbiakban az összetevők listáját és a lépésről lépésre történő elkészítési módot közöljük, hogy a legomlósabb húsvéti süteményt készíthesd el.
Hozzávalók:
- 500 gr friss túró
- 100 g 30% zsírtartalmú tejföl
- 2 nagy vagy 3 közepes tojás
- 100 gr porcukor, vanília ízű
- 100 gr arany mazsola
- 50 ml rum
- 150 gr 000-es típusú liszt
- 50 g búzadara
- citrom reszelt héja
- 7 g sütőpor
- 5 gramm só
- 15-20 g vaj a forma kikenéséhez
Egy szitán nyomjuk át a túrót, hogy ne legyen csomós. A tojások fehérjét a sárgájától válasszuk két tálba. A tojásfehérjét és a sárgáját is szórjuk meg egy kevés sóval. A tésztához egészben is hozzá lehet adni a tojást, de ha puha tésztát szeretnénk kapni, akkor a tojásfehérjét külön keverjük össze a cukorral.
A mazsolát rumba áztatjuk. Ha nincs rumunk, használjunk rumesszenciát. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és szitán átpasszírozzuk. A bio citrom héját finomra reszeljük. Egy kerek, 24-25 cm átmérőjű tepsi belsejét kikenjük bő vajjal.
Kapcsoljuk be a sütőt, állítsuk 180 Celsius fokra.
A tojássárgákat a sóval habosra keverjük, a lecsepegtetett túrót a fele mennyiségű cukorral elkeverjük. Adjuk hozzá a kemény tejszínt és keverjük össze a keveréket. Adjuk hozzá a sárgás keveréket, és keverjük újra a hozzávalókat.
Fokozatosan hozzákeverjük a sütőporral és a búzadarával elkevert lisztet. Ezután hozzáadjuk a jól lecsepegtetett mazsolát. Az összetevőket egy spatulával, körkörös mozdulatokkal keverjük össze, hogy krémes és levegős összetételt kapjunk.
A sóval megszórt tojásfehérjét addig keverjük, amíg kristályos nem lesz. Fokozatosan adjuk hozzá a vanília ízű porcukrot, és keverjük erőteljesen, mintha piskóta receptet készítenénk.
A kapott masszát adjuk hozzá a túrós keverékhez, és óvatosan keverjük össze egy spatulával. Alkalmazzunk körkörös, alulról felfelé irányuló mozdulatokat a kompozíció levegőztetése érdekében. Ha az összes masszát hozzáadtuk, tegyük a torta keveréket a kivajazott tepsibe. Simítsuk el a felületét, hogy egyenletesen süljön.
Süssük a paskat 30-35 percig, 180 Celsius fokon, vagy amíg a külseje szépen megpirul. A tepsiben hagyjuk alaposan kihűlni, majd áttehetjük egy tálra.