Az ünnepek alkalmával gyakran hajlamosak vagyunk átesni a ló túlsó oldalára: annyi ételt készíteni és felhalmozni, hogy már nem tudjuk megenni.
A három napja fogyasztott sonka, kalács, tojás, leves… stb. egy idő után unalmassá válik. Nézzük, mit tudunk kezdeni a sonkával, ha még mindig van belőle, és már meguntuk reggelire vagy vacsorára enni.
Készítsünk rakott sonkás tésztát ebédre, ez egészen biztosan az egész családnak újdonság lesz, és ízleni fog.
Hozzávalók:
- 1 nagy fej hagyma,
- 10 dkg vaj,
- 20 dkg húsvéti sonka,
- 30 dkg nagy kockatészta,
- 3 tojás,
- 2 dl tejföl,
- zsemlemorzsa, só, bors,
- 5 dkg sajt,
- zöld fokhagyma
Elkészítés: A hagymát vágjuk fel apróra és 5 dkg vajon pirítsuk meg. Közben a tésztát főzzük meg enyhén sós vízben, a főtt sonkát vágjuk fel apró kockákra. A sonkát keverjük bele a pirított hagymába, majd a tésztát is.
A tojás sárgáját keverjük el a tejföllel, majd adjuk hozzá a habbá vert tojások fehérjét is, sózzuk, borsozzuk enyhén. Egy jénai tálat vajazzunk ki, szórjuk meg zsemlemorzsával, tegyük bele a sonkás tésztát, és a tetejére kenjük rá a tejfölös masszát, reszeljünk rá jó vastagon sajtot, majd szórjuk meg apróra vágott zöld fokhagymával.
Tegyük be sütőbe, míg a teteje aranybarna lesz.